Tánczos Barna, despre posibile taxe vamale impuse de SUA: „Economia europeană va trebui să se pregătească”
Tánczos Barna, ministrul român al Finanțelor, a declarat în cadrul emisiunii Prim Plan de la TVR Info că economia europeană trebuie să se pregătească pentru o posibilă decizie a administrației Trump privind impunerea unor taxe vamale suplimentare. Oficialul român a subliniat că scenarii privind acest scenariu au fost deja analizate la nivelul Parlamentului European și al Comisiei Europene.
Momentan sunt doar intenții anunțate, dar este din ce în ce mai probabilă o decizie și referitoare la Uniunea Europeană(…) Economia europeană va trebui să se pregătească și nu o să fie ușor. Avem cel mai mare volum de schimburi comerciale din lume între cele două entități, Statele Unite și Uniunea Europeană. Scenarii au fost făcute la nivelul Parlamentului European, la nivelul Comisiilor de Specialitate, de acolo, la nivelul Comisiei Europene (...) Eu totuși sper, SUA și UE trebuie să găsească un modus vivendi până pe 2 aprilie, altfel ambele părți vor avea de pierdut. Este greu de spus că Statele Unite ar putea ieși învingătoare din această încercare de a impune taxe vamale suplimentare pentru toți partenerii săi comerciali, inclusiv Canada, Mexic, China și Uniunea Europeană, a declarat Tánczos Barna.
Ministrul a avertizat că această abordare protecționistă este una complet nouă și că efectele asupra economiei globale ar putea fi semnificative. România, care are în prezent o balanță comercială pozitivă cu Statele Unite, ar trebui să evalueze impactul asupra companiilor care exportă pe piața americană.
„Dacă aceste companii sunt rezidente în România, ele vor putea găsi alte piețe. Dacă nu, vor trebui să găsească soluții fie prin eficientizarea producției și reducerea prețurilor, fie prin menținerea pe piața americană, dacă prețurile pot suporta o supra-taxare”, a explicat ministrul Finanțelor.
Deciziile finale ale administrației Trump privind noile tarife vamale sunt așteptate în perioada următoare, iar statele europene urmăresc cu atenție impactul acestora asupra economiei continentale.
