Tăierea porcului, o tradiţie şi pentru basarabeni, înainte de a sărbători Crăciunul pe stil vechi

5 ianuarie 2020, 21:21

O vorbă din bătrâni spune că cine nu are carne de porc pe masa de Crăciun nu va avea un an bun. Aşa că la sacrificarea tradiţională a godacului din gospodărie participă întreaga familie. Şi mulţi prieteni.

În familia Aghenie, gospodarii se pregetasc dis de dimineață pentru sacrificarea porcului. Trebuie multă îndemânare şi pricepere. Pregătită ca pe vremea bunicilor, carnea capătă un gust cu totul special.

Ritualul tăierii porcului nu este complet fără un pahar cu vin fiert.

Cei mai fericiţi sunt, ca de fiecare dată, copiii. Ei încalecă porcul, după ce a fost pârlit şi curăţat. Dacă fac asta, tradiţia spune că vor avea noroc tot anul.

Orășenii au venit şi ei la prietenii din satul Sadova. În primul rând pentru a le arăta celor mici un obicei care le aminteşte de propria copilărie.

Ritualul sacrificării aminteşte de jerfele aduse de popoarele vechi: egipteni, greci sau romani, la trecere într-un nou an sau la schimbarea anotimpurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă