Sute de persoane, ţinute în condiţii inumane, fără hrană și medicamente, în mai multe centre din Ilfov şi Bucureşti. 26 de suspecți, audiați la DIICOT. Numărul de telefon la care aparţinătorii pot solicita informaţii este 0743.164.790
ACTUALIZARE Mai bine de jumătate dintre suspecții din acest dosar au ajuns la sediul DIICOT. Sunt aproximativ 20 de persoane care au fost aduse la audieri, din totalul de 26 pe care procurorii DIICOT urmează să îi audieze.
În fața jurnaliștilor, aceștia nu au făcut nicio declarație, iar unii dintre ei au venit însoțiți de avocat.
Audieri sunt și la sediul Inspectoratului General al Poliției, unde 15 martori din acest dosar sunt audiați.
ACTUALIZARE Zeci de polițiști și procurori DIICOT, împreună cu medici, psihologi și legiști au descins, marți dimineața, la trei centre de îngrijire pentru persoane cu dizabilități din județul Ilfov. Când au intrat, au rămas șocați de condițiile în care erau ținuți pacienții.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, prin exercitarea de acte de violență, prin munca neremunerată, lipsea medicamentația necesară fiecărei persoane în parte, hrana era inadecvată și aceste persoane erau supuse unor tratamente degradante și inumane.
Martori ai condițiilor cumplite în care trăiau acești oameni, vecinii centrului din Voluntari spun că au încercat să ajute cum au putut.
Autoritățile au descins și la un alt centru din aceeași comună, dar și la un azil din localitatea Afumați. În jur de 100 de persoane vătămate cu vârste între 21 și 87 de ani au fost preluate pentru îngrijiri.
Bogdan Toma, purtător de cuvânt al IGSU: Beneficiem de ajutorul a 15 medici și 18 asistenți de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, dar și de trei asistenți sociali și șase psihologi. Colegii de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca au efectuat o etapă premergătoare transportării acestora la spital, au evaluat starea de sănătate a persoanelor, se află în stare realtiv bună. Urmează să fie transportate, în primă fază, la Spitalele Gerota și Spitalul Militar Central.
Medicii au decis internarea a șase dintre victime, 42 se află în investigații medicale, iar alte 50 au fost cazate la mai multe centre de îngrijire din municipiul București. Alte descinderi au avut loc în Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș. Procurorii au identificat două grupuri infracționale acuzate că exploatau persoanele cu dizabilități.
Oamenii din centre ar fi fost supuși unor tratamente degradante, puși să muncească fără plată, rău îngrjiți, agresați, ba chair lipsiți de hrană adecvată și de tratament. Rudele personalului din centrele anchetate resping acuzațiile.
Angelica, sora unei infirmiere angajate la unul dintre azile: Nu sunt agresiuni, nu bătuți, au căzut pe jos. Stiu că și sora mea lucrează acolo, nu ar da niciodată într-un bătrân, bunica mea e acolo și știm în ce condiții sunt.
Anchetatorii au descins și la două direcții de asistență socială, care aveau contracte cu aceste centre private și plăteau ca să îngrijească persoanele cu handicap. Instituțiile sunt acuzate că au omis să sesizeze condițiile de nelocuit din centre, prejudiciind astfel statul cu peste un milion de euro.
26 de suspecți au fost duși la audieri la DIICOT, 15 martori la politie. Informații șocante despre situația din centrele sociale din Ilfov au apărut în spațiul public încă de la începutul anului. Totul după ce în toamna anului trecut asociația Centrul de Resurse Juridice a publicat rapoarte detaliate.
Georgiana Pascu: Imaginați-vă că aceste persoane nu au acces la telefon, nu au acces la mail, nu au acces la poștă. Statul român, în speță Ministerul Muncii, continuă să licențieze și să acrediteze servicii sociale furnizate de SRL-uri sau ONG-uri pe care, din păcate nu le controlează și nu le monitorizează în mod adecvat. Avem mai multe reacții din partea DIICOT și a Poliției și mult mai puține din partea autorităților responsabile.
Două dintre centrele vizate de anchetă sunt legate de o asociație condusă o vreme de Ligia Gheorghe, acum consilieră a ministrului Familiei. Gabriela Firea transmite că aceasta și-a dat demisia din asociație încă din martie 2022 și că Ministerul său nu are nicio legătură cu activitatea centrelor de îngrijire a persoanelor cu handicap. Autoritatea responsabilă e Ministerul Muncii.
Ministerul Muncii a transmis pentru Știrile TVR că, la mijlocul anului trecut și începutul acestui an, angajații agențiilor pe care le are în subordine au făcut verificări la cele trei centre din Ilfov, vizate de percheziții, unde au găsit mai multe nereguli și au cerut asigurarea personalului calificat, îmbunătățirea hranei, dar și realizarea unor lucrări de reparații, reamenajări și igienizare. Iar parte dintre acestea au fost remediate. Rapoartele de control au fost puse la dispoziția anchetatorilor.
Totodată, Prefectura Ilfov a transmis Știrilor TVR că în data de 26 iunie a dispus controale la centrele de îngrijire și rapoartele rezultate vor fi trimise prefectului miercuri. Ancheta vine în contextul unor recente semnale de alarmă din partea Consiliului Europei privind încălcările repetate ale drepturilor persoanelor cu dizabilități în România.
ACTUALIZARE Un număr de 15 martori au fost chemați la sediul IGPR unde sunt audiați și în aceste momente. Sunt 31 de mandate de percheziție în Ilfov, Ialomița, Argeș, Călărași, Constanța și Olt. Procurorii vorbesc despre acuzații de grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals în intelectual și material, în înscrisuri oficiale, dar și delapidare.
Ar fi vorba, susțin procurorii, de două grupuri infracționale care exploatau persoane cu dizabilități și persoane aflate în situații vulnerabile. Există un prejudiciu de 5.2 milioane de lei. 26 de suspecți sunt așteptați la DIICOT pentru a fi audiați, în cursul zile de azi, în urma celor 31 de percheziții care au avut loc.
Într-un comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism se precizează că în trei dintre imobilele unde au fost efectuate percheziții, au fost identificate 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite.
Până la acest moment, cu privire la șase dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar pentru 42 se află în investigații medicale.
De asemenea, pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă.
ACTUALIZARE Unul din vecinii centrului spune că a văzut condiții asemănătoare lagărului de concentrare de la Auschwitz. Victimele ieșeau la gardul centrului, chiar și iarna, dezbrăcați și murdari și cereau mâncare, erau înfometați. Sunt mărturii cutremurătoare.
Tot acest caz a fost semnalat inițial de presă, de jurnaliștii de investigație. Totul a pornit după ce un bătrân s-a sinucis în seara zilei în care a fost internat într-unul dintre aceste centre. Omul s-a speriat când a văzut condițiile în care trebuia să trăiască. Au preluat cazul jurnaliștii de investigație, apoi au intrat pe fir procurorii și polițiștii.
ACTUALIZARE Numărul de telefon la care aparţinătorii pot solicita informaţii este 0743.164.790.
56 de persoane au fost transportate la unităţi medicale din Bucureşti. Patru dintre acestea au rămas internate.
ACTUALIZARE În centrele „Casa Cora” şi „Armonia”din Voluntari şi centrul „Gabriel cel Viteaz” din Afumaţi se aflau peste 100 de persoane ţinute în condiţii greu de imaginat.
Victimele vor fi duse la Spitalul Militar şi Spitalul de Urgenţă Gerota din Capitală, apoi la alte spitale sau vor fi preluate de aparţinători.
26 de suspecţi vor fi duşi la DIICOT şi 15 martori vor fi audiaţi la poliţie.
Suspectul principal este patroana acestor centre, Cristina Maria Dumitra, care va fi dusă la audieri la DIICOT.
ACTUALIZARE La azilul de bătrâni din Voluntari, pacienţii sunt preluaţi de două ambulanţe de transport victime multiple. În total, 16 ambulanţe au fost aduse din toată ţara. În acest centru a început să se organizeze grupul infracţional.
Zeci de bătrâni de la centrul din Voluntari erau ţinuţi în condiţii inumane.
Martorii spun anchetatorilor că bătrânii erau ţinuţi în condiţii mizere, legaţi de paturi, înfometaţi. Mulţi dintre ei aveau nevoie de îngrijiri medicale.
Victimele vor fi transportate la Spitalul Militar şi la Spitalul de Urgenţă Gerota, din Capitală.
Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.
De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.
În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise şi puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfăşura la sediul DIICOT – Structura Centrală.
Faţă de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceştia urmând a fi audiaţi la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română
„Investigaţiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române”, arată sursa citată.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română, precum şi de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor şi specialiştilor criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, precum şi al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
„În unele dintre locaţiile percheziţionate, în raport de particularităţile cauzei, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale acţionează împreună cu medici specialişti şi asistenţi medicali din cadrul INML ‘Mina Minovici’ Bucureşti, precum şi personal medical de specialitate (inclusiv psihologi şi specialişti în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Bucureşti, care asigură şi suport logistic cu autospeciale pentru transport personal şi victime multiple”, precizează IGPR.
Modalitatea de intervenţie în cadrul acţiunii vizează cu prioritate salvarea vieţii şi protejarea integrităţii corporale a victimelor, precum şi descoperirea şi ridicarea de probe, în vederea probării activităţii infracţionale şi completării materialului probator în cauză.