Sute de persoane nemulțumite s-au adunat la Ditrău ca să discute despre cei doi muncitori din Sri Lanka. Proprietarul brutăriei le cere scuze localnicilor. Muncitorii, mutați din procesul de producție

1 februarie 2020, 12:24

Peste 350 de oameni au venit la Căminul Cultural din comuna Ditrau să își arate nemulțumirea pentru ce se întâmplă la fabrica de pâine. Ei nu înțeleg de ce au fost angajați doi sri lankezi, de ce salariile oferite de firmă sunt mici și susțin că patronatul are o atitudine nepotrivită.

Primarul comunei Ditrău, Puşkas Elemer, a făcut apel la calm şi a încercat să medieze conflictul alături de reprezentanţi UDMR.

La întâlnire a fost invitată și conducerea brutăriei. Patronii nu au venit, însă contactați de jurnaliștii Știrilor TVR susțin că au luat măsuri în acest caz și își cer scuze comunității.

Arhiepiscopia Romano Catolică de Alba Iulia a transmis, printr-un comunicat, că nu împărtășește punctul de vedere al preotului din Ditrău și consideră că acesta s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele.

Fabrica de pâine din Ditrău este al doilea mare contributor la bugetul comunei care are 5500 de locuitori. Din cauza scandalului, patronii spun că au înregistrat pierderi de 30%.

ACTUALIZARE Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se va autosesiza după ce patronii brutăriei din Ditrău au anunţat că cei doi angajaţi sri-lankezi vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie.

ACTUALIZARE Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a deschis un dosar penal pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare după ce miercuri, aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei din Ditrău, nemulţumiţi de angajarea muncitorilor din Sri Lanka.

„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE Directoarea fabricii de pâine, Kollo Katalin, a declarat presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea.

„Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte (patru din Nepal şi unul din Sri Lanka – n.r.) nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri. (…) Principala problemă este că ei (localnicii – n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră”, a susţinut Kollo Katalin, citată de Agerpres.

Ea a punctat că au fost adresate scuze localnicilor pentru că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka, directoarea adăugând că firma nu va renunţa la cei doi angajaţi.

Potrivit acesteia, firma a fost contactată de consulul onorific al Republicii Sri Lanka, el exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţie şi a solicitat să se facă demersuri pentru ca cei doi angajaţi să fie în siguranţă.

„Consulul onorific ne-a contactat telefonic. Sunt foarte îngrijoraţi de situaţia angajaţilor noştri şi ne-a spus că avem o zi la dispoziţie ca să îi mutăm din Lăzarea, în siguranţă, în Gheorgheni. Astăzi sunt deja mutaţi în Gheorgheni, sunt în siguranţă şi sunt foarte bucuroşi”, a precizat Kollo Katalin.

Aceasta a spus că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns. „Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor”, a povestit directoarea fabricii.

ACTUALIZARE Problema localnicilor din Ditrău, județul Harghita, revoltați de angajarea a doi brutari din Sri Lanka nu este legată de cei doi emigranți, ci de comportamentul patronului firmei, a declarat la finalul adunării populare primarul Puskas Elemer, potrivit Mediafax.

Primarul comunei Ditrău a declarat la un post de știri că s-a văzut în timpul adunării populare de la Căminul Cultural că oamenii nu sunt deranjați neapărat de cei doi emigranți, ci de comportamentul patronului brutăriei.

Foarte mulți oameni din comună și-au exprimat durerea legată de munca lor în brutărie. S-a văzut că problema cea mai mare nu e legată de angajații din Sri Lanka, ci de comportamentul șefilor brutăriei din comuna Ditrău, de modul cum s-au comportat cu angajații lor. Eu mă bucur această întâlnire s-a terminat pașnic și oamenii au plecat liniștiți acasă. Oamenii vor să se schimbe atitudinea angajatorului față de oamenii angajați. Sunt foarte mulți oameni, localnici, care s-ar întoarce la firmă dacă s-ar schimba acolo modalitatea de comportament al șefului brutăriei„, a spus primarul.

Oamenii din comună care au lucrat la brutărie s-au plâns că lucrau mult peste program și nu erau plătiți.

ACTUALIZARE Proprietarul brutăriei din Ditrău și-a cerut scuze localnicilor pentru neplăceri și s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producție, transmite Mediafax. Oamenii nu au acceptat scuzele, stabilind să scrie o petiție cu care se vor lua măsurile următoare.

Proprietarul s-a oferit să îi scoată pe cei doi muncitori străini din procesul de producție și să îi pună să lucreze în altă parte. El le-a spus oamenilor că aceștia nu locuiesc în Ditrău și nu vor fi „deranjați”.

Mai mult, bărbatul a invitat oamenii care vor să se angajeze la brutărie să meargă la el și a spus că de acum încolo va anunța orice intenție de angajare în așa fel încât să se prezinte cei care vor să se lucreze.

„Ne angajăm ca orice decizie importantă în ce privește firma noastră să fie făcută publică înainte de luarea ei”, a spus proprietarul, cerându-le oamenilor să nu răspândească zvonuri. „Scopul nostru e să rezolvăm problema. Ne cerem scuze dacă am jignit pe cineva, dar am angajat cetățenii străini cu forme legale. Vă rugăm să nu răspîndiți zvonuri neconfirmate”.

Localnicii s-au contrazis dacă să îi accepte sau nu scuzele, stabilind în cele din urmă să redacteze o petiție în care să apară toate pretențiile pe care le au.

Bărbatul care a mediat întâlnirea a spus că petiția ar putea fi terminată până luni și în ea vor apărea toate revendicările localnicilor.

Acesta a mulțumit participanților pentru „discuția civilizată” și pentru că „nu au dat de lucru polițiștilor aflați afară”.

ACTUALIZARE Primarul Puskas Elemer s-a adresat oamenilor cu lacrimi în ochi şi i-a îndemnat să se roage, moment în care cei prezenţi, alături de preotul din sat, Biro Karoly, au rostit „Tatăl Nostru”, notează Agerpres.

La întâlnire participă şi deputatul UDMR Bende Sandor, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer.

Oamenii s-au înscris la cuvânt pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Miercuri, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă