Sute de credincioşi s-au rugat la Doha pentru liderul politic al Hamas asasinat, Ismail Haniyeh
Sute de credincioşi s-au rugat vineri într-o mare moschee din Doha, în Qatar, pentru liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în timp ce Iranul şi aliaţii săi îşi pregătesc răspunsul la asasinarea acestuia, atribuită Israelului, transmite AFP.
Ismail Haniyeh, asasinat miercuri la Teheran, a fost înmormântat într-un cimitir din Lusail, un oraş situat la nord de Doha, după oficierea rugăciunilor în moscheea Imam Mohammad ben Abdel Wahab, cea mai mare din capitala Qatarului.
Liderul politic al Hamas, care a trăit în exil în Qatar, a jucat un rol cheie în negocierile indirecte dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană pentru un armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza. Qatarul, principala ţară implicată în negocieri, a pus sub semnul întrebării viabilitatea acestei medieri după asasinarea lui Haniyeh, care a stârnit apeluri la răzbunare.
Regimul de la Teheran, Hamas şi Hezbollah au acuzat Israelul de acest asasinat, care a avut loc la scurt timp după un atac israelian care l-a ucis marţi pe liderul militar al mişcării islamiste libaneze, Fuad Shukr, lângă Beirut. Aceste două atacuri au reînviat temerile privind extinderea războiului în Orientul Mijlociu, între Israel, pe de o parte, Iran şi grupările pe care le sprijină în Liban, Siria, Irak şi Yemen, pe de altă parte.
Vineri dimineaţa, trupul lui Ismail Haniyeh a fost transportat la moscheea din Doha unde s-au adunat credincioşi, care purtau steaguri palestiniene sau tradiţionalul kefieh. Unii dintre ei au rămas afară să se roage, pe o temperatură de 44 de grade Celsius, înainte ca sicriul învelit în drapelul palestinian să plece spre cimitir.
„A fost un simbol, un lider al rezistenţei, cum puţini mai există în prezent”, şi-a exprimat părerea, după rugăciuni, Taher Adel, un student iordanian de 25 de ani care locuieşte la Doha.
La sfârşitul ceremoniei, din mulţime s-au ridicat strigăte de mânie, în timp ce un grup de bărbaţi părăsea locul ducând pe sus un credincios cu un picior şi un braţ amputate.
Turcia şi Pakistanul au declarat zi de doliu.
Ismail Haniyeh, în vârstă de 61 de ani, a fost ucis de un „proiectil aerian”, potrivit presei iraniene, într-o reşedinţă din Teheran rezervată foştilor luptători, după ce a participat la ceremonia de învestire a preşedintelui iranian Masoud Pezeshkian. Potrivit armatei israeliene, însă, singurul atac efectuat în acea noapte în Orientul Mijlociu a fost cel de la Beirut.
The New York Times, citând cinci oficiali din Orientul Mijlociu care au făcut declaraţii sub protecţia anonimatului, a scris joi că Ismail Haniyeh a fost ucis de o bombă ascunsă în urmă cu aproximativ două luni în reşedinţa în care era cazat, în nordul Teheranului, păzită de Gardienii Revoluţiei. Agenţia de presă iraniană Fars a acuzat cotidianul american de „minciună”, spunând că „rezultatele anchetei (…) arată că Ismail Haniyeh a fost ucis de un proiectil, iar rolul regimului sionist în această chestiune nu poate fi tăgăduit”.
Mii de persoane îndoliate au participat joi la funeraliile oficiale organizate pentru Haniyeh la Teheran.
De parcă ar fi presimţit că i-a sosit ceasul, scrie Reuters, ultimele cuvinte ale liderului Hamas adresate liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, au fost un verset coranic despre viaţă, moarte, nemurire şi rezistenţă. „Allah este cel care dă viaţă şi provoacă moartea. Iar Allah cunoaşte toate acţiunile: ‘Dacă un lider pleacă, un altul se va înălţa'”, a spus Haniyeh în limba arabă. Câteva ore mai târziu, era ucis.
Aceste cuvinte adresate lui Khamenei, difuzate de televiziunea iraniană, reflectă convingerile islamice profund înrădăcinate care i-au modelat viaţa şi abordarea conflictului palestinienilor cu Israelul, o viziune inspirată de fondatorul Hamas, şeicul Ahmed Yassin, care a predicat Lupta Sfântă (Jihadul) împotriva Israelul în anii 1980. Israelul l-a închis şi l-a asasinat pe Yassin în 2004, dar Hamas a crescut, devenind o forţă militară puternică. Preluare: Agerpres