Sute de arestări după violențele din Brazilia. Fostul președinte Jair Bolsonaro, internat în spital cu probleme abdominale, a condamnat „distrugerile și invadarea clădirilor publice”

9 ianuarie 2023, 21:37

A căzut primul cap în Brazilia, dupa scenele incredibile în care mii de susținători ai fostului președinte au luat cu asalt și au vandalizat clădirile simbol ale puterii – Președinția, Curtea Supremă și Parlamentul. Guvernatorul Capitalei a fost suspendat din funcție, pentru că nu a asigurat securitatea instituțiilor. Violențele au fost puse la cale de susținătorii fostului președinte Bolsonaro.

Guvernatorul capitalei, apropiat fostului președinte, este acuzat de zeci de încălcări ale protocoalelor de securitate de la instituțiile cheie. Nu e clar de ce nu au fost luate măsuri speciale, ținând cont că se știa de două săptămâni că susținătorii lui Bolsonaro vor să descindă în Capitală.

Când au sosit autobuzele cu protestatari, din toată Brazilia, poliția militară le-a escortat până la locul demonstrației.

Mai mult decât atât, forțele de ordine au intervenit de abia după două ore de la declanșarea violențelor, timp în care demonstranții au vandalizat Curtea Supremă, Congresul și Palatul Prezidențial. Lula da Silva, președintele Braziliei, nu se afla în Capitală.

Poliția militară și trupele speciale au redobândit controlul asupra celor trei instituții după câteva ore. Au fost arestate sute de persoane. Forţele de ordine au demontat şi corturile sustinătorilor fostului președinte.

Președintele Lula da Silva, socialist, a revenit de urgență în Capitală. I-a numit fasciști pe susținătorii lui Bolsonaro și susține că stânga nu s-ar deda niciodată la acte de vandalism.

LUIZ INACIO LULA DA SILVA, preşedintele Braziliei: Niciodată nu ați văzut la Știri că un partid de stânga a invadat Parlamentul, Curtea Supremă sau Palatul Prezidenţial. Nu există precedent în istoria noastră. Acești oameni trebuie pedepsiți și îi vom găși şi pe finanțatorii vandalilor care au venit la Brasilia.

Anchetatorii au blocat conturile de pe rețelele de socializare ale protestatarilor care, spun autoritățile, răspândesc mesaje antidemocratice. Deocamdată, doar Facebook și Instagram s-au conformat.

Fostul președinte, aflat în spital în Florida, cu probleme abdominale, s-a delimitat de violente. Într-un mesaj pe Twitter, Bolsonaro a scris că protestatarii au întrecut limita.

Jair Bolsonaro (67 de ani) are sechele grave în urma atacului cu armă albă din 2018, chiar înainte de alegerea sa ca preşedinte. De atunci a fost operat de șase ori din această cauză.

Din Statele Unite și Canada până în Rusia și China, toate marile cancelarii au condamnat violențele din Brazilia. Iar presa internațională și analiștii politici remarcă similitudinile cu momentul 6 ianuarie din Statele Unite. Ca și susținătorii lui Trump, simpatizanții lui Bolsonaro spun că alegerile au fost furate.

 

––––––––––––––-

ACTUALIZARE Guvernatorul capitalei Braziliei a fost suspendat din funcție, după violențele de ieri, când susținătorii fostului președinte, Jair Bolsonaro, au vandalizat și ocupat 3 instituții publice simbol. Guvernatorul capitalei braziliene e acuzat că nu a luat măsurile necesare de securitate, deși se știa de ceva vreme că susținătorii fostului președinte pun la cale o insurecție.

Lula da Silva, care petrecuse după-amiaza la Araquara, în statul Sao Paulo (sud-est), devastat de inundaţii, a mers la Palatul Prezidenţial, apoi la Curtea Supremă, invadată şi jefuită de bolsonarişti, ca şi Congresul.

Imagini difuzate la TV Globo îl arată într-o discuţie, seara târziu, cu judecători de la Curtea Supremă, în faţa clădirii cu ferestrele sparte de cei care încă refuză să-i accepte revenirea la putere.

Jair Bolsonaro se află în Statele Unite, unde a plecat cu două zile înainte de învestirea lui Lula da Silva, refuzând să predea eşarfa prezidenţială celui care l-a învins cu un scurt avans şi pe care nu l-a felicitat niciodată.

„Manifestaţiile paşnice, în conformitate cu legea, fac parte din democraţie. Cu toate acestea, distrugerile şi invadarea clădirilor publice (…) sunt împotriva regulii „care guvernează „manifestaţiile paşnice”
, a scris pe Twitter fostul preşedinte de extremă dreaptă.

Într-un alt mesaj, el „a respins acuzaţiile, fără dovezi” ale succesorului său. Lula da Silva a declarat că „discursul” predecesorului său de extremă dreapta i-a „încurajat” pe „vandalii fascişti” invadând Palatul Prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul la Brasilia.

În funcţie doar de o săptămână şi confruntat deja cu o criză majoră, preşedintele de stânga a deplâns evenimentele „fără precedent în istoria Braziliei” și a promis că vinovații vor fi pedepsiți.

Președintele Luiz Lula da Silva a decretat starea de urgență federală. El a plasat forţele de ordine locale sub comanda forţelor federale pentru a pentru a a restabili securitatea la Brasilia unde poliţia a fost total copleşită de asaltul bolsonariştilor.

Poltia a intervenit în forță și a ripostat cu gaze lacrimogene, dar nu a reușit să-i oprească pe atacatori decât după câteva ore.

Ministrul justiţiei şi securităţii publice, Flavio Dino, a afirmat într-o conferinţă de presă duminică seară că sediile puterii au fost complet evacuate şi că peste 200 de persoane au fost arestate.

Nu vor putea distruge democraţia„, a declarat el, considerând asaltul drept „terorism pucist„.

Guvernatorul districtului federal Brasilia, Ibaneis Rocha, un aliat al lui Jair Bolsonaro, şi-a cerut scuze preşedintelui Lula da Silva într-un mesaj video. El i-a descris pe cei responsabili pentru distrugerea clădirilor publice drept „adevăraţi vandali” şi „adevăraţi terorişti”.

„Supravegheam toate aceste mişcări împreună cu ministrul Flavio Dino (…) În niciun moment nu ne-am gândit că aceste manifestaţii vor lua asemenea proporţii”, a afirmat el.

De aceste violenţe s-au delimitat şi alţi aliaţi ai fostului preşedinte, printre care Valdemar Costa Neto, preşedintele PL, partidul lui Bolsonaro, care a condamnat „o zi tristă pentru naţiunea braziliană”.

Aceste atacuri au provocat o avalanşă de reacţii indignate în lume. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a spus lui Lula da Silva că poate „conta pe sprijinul de neclintit al Franţei”.

Omologul său american, Joe Biden, a apreciat drept „scandaloase” violenţele manifestanţilor. „Folosirea violenţei pentru a ataca instituţiile democratice este întotdeauna inacceptabilă”, a scris pe Twitter secretarul de stat american, Antony Blinken.

Filiala braziliană a organizaţiei Amnesty International a cerut, la rândul său, „o anchetă rapidă şi imparţială” asupra acestor evenimente care au reamintit asaltul asupra Capitoliului de la Washington, din ianuarie 2021, de către partizanii fostului preşedinte Donald Trump după înfrângerea acestuia în faţa lui Joe Biden.

Centrul puterii la Brasilia a fost aruncat în haos. Zona fusese, însă, izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să forţeze cordoanele de securitate.

Poliţiştii au încercat în zadar să-i respingă cu gaze lacrimogene. Un agent de poliţie călare a tras jos cu forţa şi apoi lovit de atacatori înarmaţi cu bastoane.

Un sindicat local de presă a raportat atacuri asupra a cinci jurnalişti. Printre aceştia, unui fotoreporter al AFP, bătut, i s-a furat tot echipamentul. 

Pagubele sunt considerabile in cele trei clădiri imense care reprezintă comori ale arhitecturii moderne şi sunt pline de opere de artă.

Tablouri de o valoare inestimabilă au fost deteriorate, printre care „Duas Mulatas” semnat de pictorul modernist Di Cavalcanti, expuse în Palatul Prezidenţial şi găurite în mai multe locuri, potrivit fotografiilor care circulă pe reţelele sociale.

„Trebuie să restabilim ordinea după aceste alegeri frauduloase”, a declarat pentru AFP Sarah Lima, inginer pro-bolsonaro de 27 de ani venită din Goianesia, la 300 de kilometri de Brasilia.

Bolsonariştii au manifestat deja în faţa cazărmilor militare după înfrângerea fostului preşedintelui pe 30 octombrie.

Ei au cerut intervenţia armatei pentru a-l împiedica pe Lula da Silva să revină la putere pentru un al treilea mandat, după cele din 2003 până în 2010, reaminteşte AFP.

Scenele de ieri din capitala Braziliei amintesc de asaltul asupra Congresului american, din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump, învins în alegeri, au vandalizat Capitoliul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă