Suspecţii de furt ar fi încercat să vândă coiful de la Coțofenești poliţiştilor sub acoperire

8 mai 2025, 21:58 (actualizat 8 mai 2025, 22:02)

Noi informații importante în cazul furtului pieselor de tezaur dacic din Olanda. Hoții au încercat să vândă coiful de la Coțofenești, iar unul dintre suspecți a negociat cu polițiști sub acoperire pe care i-a asigurat că piesa era întreagă. Procurorii olandezi vor explica în instanță, vineri dimineață, ce date au despre piesele dacice furate de la muzeul din Assen. Și tot vineri, judecătorii vor decide dacă doi dintre suspecții principali în acest caz rămân în arest preventiv.

Unul dintre principalii suspecți în cazul furtului coifului și brățărilor dacice din Olanda ar fi încercat să vândă artefactele unor agenți sub acoperire. Este cel care a fost surprins de camerele de luat vederi când cumpăra dintr-un magazin de bricolaj ustensilele folosite la jaf.

Elisa Olaru, jurnalist TVR: Polițiștii olandezi sub acoperire au fost la un pas să cumpere coiful de aur de la unul dintre suspecții prinși. În luna martie, la trei luni după jaf, l-au contactat pe cel cunoscut drept „omul de la magazinul de bricolaj”, încercând să afle cât mai multe informații despre artefactele dispărute. În timpul interacțiunilor, bărbatul le-a mărturisit că celebrul coif de la Coțofenești este încă intact. Polițiștii i-au oferit 400.000 de euro pentru artefact, însă, după câteva discuții, suspectul a întrerupt brusc contactul. Acum, bărbatul se află în arest.

Între timp, parchetul a eliberat un alt suspect.

Arthur Bran, detectiv de artă: Se pare că suspectul doar ar fi ajutat cu ceva care nu a fost suficient de grav pentru a-l ține în arest, dar principalii suspecți sunt încă în închisoare. În total, au fost arestate șapte persoane. Polițiștii le-au confiscat mașinile, casele și conturile bancare și pun presiune pe ei, inclusiv cu ajutorul unor agenți sub acoperire.

Șapte suspecți au autoritățile olandeze în vizor, dintre care patru sunt în arest. Încă din ianuarie, poliţia din Olanda a desfăşurat o amplă anchetă pentru recuperarea tezaurului dacic furat din Muzeul Drents.

Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC: Sper să nu fi greșit în această anchetă și să fi plecat de atunci pe căi greșite și să fi eliminat din start autorii care au comis fapta respectivă și să fie doar o pistă falsă cea pe care se merge acum. Rămâne de văzut ce spune instanța de judecată, pentru că și acolo, la fel ca și la noi, există posibilitatea să fie cercetați în stare de libertate. Dar, dacă vor fi cercetați în stare de libertate, va fi inclusiv pentru noi dar și pentru autoritățile olandeze un semnal de alarmă, în sensul că s-ar putea ca aceștia să nu fie cei care au participat la furtul acelor bunuri de patrimoniu.

În ianuarie anul trecut, hoții au reușit în doar trei minute să fure coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice, în valoare totală de aproape 6 milioane de euro.

Obiectele unice făceau parte dintr-o colecție de 673 de piese care au fost împrumutate de România pentru expoziția ‘Dacia’ de la Muzeul Drents.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite