Liderii PSD au votat împotriva proiectului care ar permite candidatura preşedintelui Iohannis la parlamentare. Ciolacu : ”Nu este o prioritate”. Liberalii au sesizat BEC cu privire la acest proiect
PSD nu susține proiectul PNL care i-ar permite președintelui Iohannis să candideze la Senat pe listele unui partid. Decizia a fost luată în ședința de partid de azi când Marcel Ciolacu a anunțat că nu vrea o lege pentru un singur om. Așadar, demersul liberalilor rămâne deocamdată blocat. Conducerea Senatului a amânat trimiterea proiectului mai departe iar liberalii așteaptă acum opinia judecătorilor din Biroul Electoral Central.
Biroul Electoral Central se va reuni în jurul orei 15:30 pentru a analiza sesizarea care a venit din partea liberalilor. Reprezentanții PNL au depus o sesizare la BEC pentru a vedea dacă este sau nu necesar să meargă mai departe cu proiectul de lege sau dacă pot pe actuala legislație să îl ia pe listele PNL pe președintele Klaus Iohannis, în calitate de independent.
În contextul în care social democrații nu susțin un proiect de lege, liberalii ar avea șase foarte mici să meargă cu un proiect de act normativ mai departe.
Membrii Biroului Permanent Naţional al PSD au votat, luni, în unanimitate, împotriva proiectului de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, a anunţat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Lucian Romaşcanu.
„Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative, pentru că totuşi suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe. (…) Atât timp cât este în lucru, în Senat în acest moment, se aştepta un punct de vedere din partea PSD, care a fost formalizat în această şedinţă de Birou Permanent Naţional„, a spus Romaşcanu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul PSD.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat în această dimineață, într-o discuție cu jurnaliștii: „Dacă doriţi părerea mea personală, pe care mi-am conturat-o în acest moment, eu o să recomand colegilor din Parlament şi mie să nu votăm un astfel de proiect„, a afirmat Ciolacu.
Reporter: Vă încurca electoral candidatura lui Klaus Iohannis?
Marcel Ciolacu: Nu!
Această lege nu este o prioritate nici pentru mine, nici pentru guvernul României, nici pentru PSD (…) Nu sunt de acord cu nicio propunere care modifică fondul legii electorale, există o recomandare a Comisiei de la Veneția care prevede că legea nu trebuie modificată cu un an înainte, a mai spus liderul PSD după ședința de partid.
Potrivit surselor, între PSD și PNL a existat o discuție pe marginea acestui subiect tocmai pentru ca PNL să vadă dacă există o susținere în Parlament din partea PSD. PNL are șanse foarte mici să treacă legea prin Parlament fără susținerea senatorilor și deputaților PSD.
După discuția cu PSD, PNL a făcut un pas în spate și a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu proiectul de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.
Potrivit PNL, sesizarea a fost făcută în baza opiniei Consiliului Legislativ despre acest proiect.
În consecinţă, PNL nu va pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea acestui proiect până când nu va primi un răspuns din partea BEC, au transmis liberalii.
Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.
„Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte”, stipulează proiectul.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. ”Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”, se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.