Președintele Iohannis a anunțat că Uniunea Europeană a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. „E un rezultat istoric”

14 decembrie 2023, 19:19 (actualizat 15 decembrie 2023, 14:59)

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi seara că în Consiliul European s-a hotărât acordarea începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, așa cum a decis Comisia Europeană, rezultat considerat istoric de șeful statului.

Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei și mult succes în negocierile pentru aderare, le-a transmis Klaus Iohannis celor două state.

”Un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru”, a scris preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe platforma X (fosta Twitter).

Într-o primă reacţie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia UE de lansare a negocierilor de aderare cu ţara lui este o victorie pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă.

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că ţara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor şi hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privinţă.

De asemenea, liderii ţărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins ”gradul necesar de conformitate”.

Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de ţară candidată la aderare.

Summitul de la Bruxelles a fost urmărit cu îngrijorare la Kiev până-n ultima clipă. Președintele Zelenski le-a cerut liderilor europeni să nu îi trădeze pe ucraineni și să deschidă negocierile de aderare cu țara sa. O echipă a Știrilor TVR a ajuns în capitala Ucrainei.

–––––––

Din surse apropiate negocierilor de la Bruxelles, se pare că s-a dat undă verde pentru începerea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, deși Ungaria s-a opus până în ultimul moment, a transmis Lucian Pîrvoiu, în direct de la Bruxelles, pentru emisiunea Radar Geopolitic.

Comisia Europeană a reușit să-l cointereseze pe Viktor Orban în ultima clipă, deblocând 10 miliarde de euro din politica de coeziune, din cele 22 de miliarde care erau blocate de către Bruxelles în urma „războiului” dintre Budapesta și Bruxelles, din cauza nerespectării statului de drept de către Ungaria.

Se știe că nici Austria nu era de acord cu începerea negocierilor de aderare, și nici Slovacia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite