Summit în Uzbekistan. Xi Jinping nu a participat la cina la care au fost prezenți Vladimir Putin și Tayyip Erdogan

Xi Jinping a sosit în Kazahstan
Xi Jinping a sosit în Kazahstan
16 septembrie 2022, 13:09

Xi Jinping, care face prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei, participă săptămâna aceasta la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai în orașul uzbec Samarkand.

Liderul de la Beijing a lipsit din fotografiile de grup publicate joi seara, când președinții de state prezenți la summit, inclusiv președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan din Turcia, au mers la cină.

O sursă guvernamentală uzbecă a confirmat absența lui Xi și a spus că delegația chineză a invocat politica sa COVID-19 drept motiv.

Pentru Putin, care încearcă să accelereze un pivot spre Asia în faţa sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei, acest summit este ocazia de a arăta că Rusia nu este izolată pe scena mondială.

Xi Jinping (69 de ani) îşi poate consolida statura de lider de prim-plan înaintea congresului Partidului Comunist Chinez din octombrie, în cursul căruia vizează inedit al treilea mandat.

Întâlnirea lor are, de asemenea, un aer de sfidare lansată Statelor Unite, care au preluat conducerea sancţiunilor împotriva Moscovei şi sprijinului militar acordat Kievului şi care au stârnit furia Beijingului prin vizita mai multor oficiali americani în Taiwan.

„Organizaţia de Cooperare de la Shanghai oferă o alternativă reală la structurile orientate spre Occident„, a declarat presei marţi consilierul diplomatic al Kremlinului Iuri Uşakov.

Este „cea mai mare organizaţie din lume, care cuprinde jumătate din populaţia planetei” şi acţionează pentru o „ordine internaţională justă„, a adăugat el.

SCO, ai cărei membri sunt China, Rusia, India, Pakistan şi fostele republici sovietice din Asia Centrală, a fost creată în 2001 ca instrument de cooperare politică, economică şi de securitate în competiţie cu organizaţiile occidentale.

Nu este o alianţă militară precum NATO şi nici o organizaţie de integrare politică precum Uniunea Europeană, dar membrii săi lucrează împreună pentru a aborda provocările comune de securitate şi a promova comerţul.

Conflictul din Ucraina, situaţia din Afganistan sau chiar tulburările care au zguduit mai multe ţări din Asia Centrală în ultimele luni ar trebui să fie printre principalele subiecte abordate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite