Suedia aduce în NATO o armată mică, dar tehnologizată, o industrie de apărare uriașă și o forță aeriană de temut

27 februarie 2024, 11:41 (actualizat 27 februarie 2024, 13:13)

Suedia a devenit statul cu numărul 32 în NATO, închizând linia defensivă de la Marea Baltică. După votul din parlamentul de la Budapesta, premierul suedez a declarat că singurii care nu se vor bucura vor fi rușii. Suedia are o armată mică, dar foarte tehnologizată, iar industria sa de apărare este printre primele în Europa. În plus, deține o forță aeriană de temut, alcătuită din cel puțin 100 de avioane de luptă Gripen, fabricate în Regat.

Suedia aduce în NATO o armată mică, de aproape 40 de mii de militari, dar o industrie de apărare uriașă și înalte competențe tehnologice.

Robert Dalsjo, analist militar: NATO câştigă un membru care este serios şi capabil şi care îndepărtează incertitudinea din Nordul Europei. Este ultima piesă dintr-un puzzle întărind poziţia NATO în regiunea baltică. Suedia câştigă securitatea prin Aliaţi şi sprijinul SUA şi descurajarea nucleară.

Citește și: Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate și nealiniere militară. Ungaria a ratificat, în cele din urmă, aderarea la NATO

Intrarea în NATO presupune că toate țările din peninsula scandinavă fac parte din aceeași alianță militară, ceea ce oferă acces atât în Marea Baltică, dar și în Oceanul Arctic, zonă de care este interesată și Rusia, datorită resurselor naturale de hidrocarburi și minerale.

Astfel, NATO va putea superviza atât accesul în Marea Baltică, prin strâmtoarea Oresund, dar va deține și controlul insulei Gotland, aflată în această mare.

Stoltenberg: Este o zi istorică. NATO va fi mai puternică, Suedia mai sigură şi noi toţi mai în siguranţă

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: Este o zi istorică. NATO va fi mai puternică, Suedia mai sigură şi noi toţi mai în siguranţă. Suedia aduce o forţă militară de excepţie, industrie a apărării de primă clasă şi Suedia cheltuieşte 2% din PIB pe apărare. Mai demonstrează că uşa NATO este deschisă şi că preşedintele Putin nu a reuşit să închidă uşa NATO.

Pentru suedezi este o ușurare, o garanție de securitate dată la schimb pe neutralitatea veche de sute de ani a țării.

Citește și: Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa

Anders Alling, profesor: Suedia a stat deoparte şi, cel puţin pe hârtie, a rămas neutră. A durat ceva din mai multe motive…Putea să se întâmple mai repede, dar e bine şi acum.

Țara scandinavă are o forță aeriană de temut, cu cel puțin 100 de avioane de luptă Gripen, produse local și extrem de competitive. Asta va permite Alianței să redistribuie capacități de apărare aeriană pe alte flancuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite