SUA trimit experţi în Myanmar, după cutremurul care a ucis peste 2.000 de persoane. Washingtonul a deblocat două milioane de dolari pentru populația sinistrată

Statele Unite au trimis o echipă de experţi în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit ţara vineri şi a ucis peste 2.000 de persoane, a anunţat luni Departamentul de Stat, relatează AFP.
„Ca răspuns imediat la cutremurul din 28 martie, o echipă americană de experţi umanitari cu sediul în regiune se va deplasa în Myanmar pentru a identifica cele mai urgente nevoi ale populaţiei, în special în ceea ce priveşte adăpostul de urgenţă, hrana, nevoile medicale şi accesul la apă”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
Washingtonul a deblocat două milioane de dolari pentru a acordat ajutor populaţiei sinistrate din Myanmar prin intermediul unor grupuri umanitare locale, după o „cerere oficială” de ajutor din partea juntei militare aflate la guvernare care se află sub sancţiuni americane, a precizat ea.
„Este un adevărat dezastru şi vom ajuta„, a declarat vineri presei, din Biroul Oval, preşedintele american Donald Trump.
Puternic afectat de patru ani de război civil, care au distrus infrastructura, sistemul de sănătate şi reţeaua electrică, Myanmarul nu a fost pregătit să facă faţă consecinţelor violentului seism produs vineri, comentează AFP.
Cutremurul cu magnitudinea 7,7 produs în zona centrală a ţării a ucis peste 2.000 de persoane şi a distrus mii de locuinţe în ţara care a trecut în 2021 printr-o lovitură de stat militară care i-a slăbit considerabil capacitatea de a reacţiona în faţa catastrofelor naturale.
La doar două zile după seism, ONU a anunţat că Myanmarul se confruntă cu o gravă penurie de materiale medicale, în timp ce echipele de salvatori care acţionează în teren invoca nevoia de echipamente pentru a accelera operaţiunile de căutare şi salvare a supravieţuitorilor de sub dărâmături.
Alte ţări, printre care China, India, Coreea de Sud, Filipine, Indonezia, Malaysia, Thailanda, Irlanda, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Iran şi-au oferit de asemenea asistenţa. Însă sancţiunile occidentale, care izolează şi vulnerabilizează Myanmarul a cărui economie s-a prăbuşit, riscă să îngreuneze şi mai mult sosirea de ajutoare medicale şi a echipelor de salvatori.
Preluare: Agerpres