STUDIU: Varianta Omicron ocoleşte cu uşurinţă imunitatea creată de o infectare anterioară. O nouă subvariantă, detectată în India

Studiul mai arată că imunitatea obţinută prin vaccinarea anti-COVID-19 este superioară celei date de infectare, dar şi în cazul persoanelor vaccinate varianta Omicron are o capacitate semnificativă de neutralizare a anticorpilor.
Cercetarea, efectuată de Universitatea din Geneva şi de Spitalul Universitar din acest oraş, a analizat prin probe de sânge capacitatea de neutralizare a anticorpilor în cazul a 120 de persoane (vaccinate sau nevaccinate) infectate anterior cu una dintre variantele precedente ale coronavirusului SARS-CoV-2 – respectiv tulpina originală sau variantele Alfa, Beta, Delta şi prima subvariantă a Omicron (BA.1) – şi care s-au infectat din nou.
Concluzia cercetării este că varianta Omicron ”este foarte eficientă în ocolirea imunităţii naturale preexistente şi, într-o mai mică măsură, a celei induse prin vaccinare”.
Numărul cazurilor de COVID-19 la nivel mondial a crescut cu 30% în numai două săptămâni, iar în Europa subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5 sunt responsabile pentru noul val de infectări, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Cu toate acestea, datele preliminare sugerează că rata deceselor s-a deconectat de numărul de cazuri, comparativ cu valurile precedente înmulţirea infectărilor neprovocând o creştere semnificativă a internărilor la ATI şi a deceselor.
Însă în India, unde a apărut varianta Delta, dislocată între timp de Omicron, a fost detectată o nouă variantă a acesteia din urmă, denumită BA.2.75 şi pe care experţii o monitorizează cu atenţie.