Studiu: Tot mai mulți oameni folosesc psilocibina, regăsită în ciupercile halucinogene. Care sunt riscurile

Utilizarea nesupravegheată a psilocibinei, cunoscută și sub denumirea de „ciuperci magice”, a crescut în toate grupele de vârstă din Statele Unite, în special în rândul adolescenților și al persoanelor de peste 30 de ani, conform unui nou studiu citat de CNN.
„Prevalența utilizării psilocibinei în 2023 a crescut dramatic față de ultimii cinci ani, de când statele au început să liberalizeze legislația în 2019”, a declarat coautorul studiului, dr. Andrew Monte, profesor de medicină de urgență la Universitatea din Colorado.
Potrivit studiului publicat în Annals of Internal Medicine, utilizarea psilocibinei a crescut cu 2,4% în rândul elevilor de clasa a XII-a în 2023, ceea ce reprezintă o creștere de 53% față de acum cinci ani. Deși studiul includea date oficiale doar până în 2023, dr. Monte a menționat că datele colectate pentru 2024 indică o creștere continuă.
Utilizarea psilocibinei în 2023 în rândul adulților a fost mai ridicată decât estimările pentru cocaină, opioide ilicite, metamfetamină sau LSD, arată studiul. Din 2019, aceste niveluri ridicate de utilizare reflectă o creștere de 188% la adulții de peste 30 de ani și de 44% la cei între 18 și 29 de ani.
Adulții cu afecțiuni de sănătate mintală sau dureri cronice au avut o probabilitate mai mare de a folosi psilocibină, conform studiului. Tendința este îngrijorătoare, având în vedere și creșterea apelurilor către centrele de control al otrăvirilor, în special în rândul adulților americani peste 30 de ani.
„Pe măsură ce aceste substanțe sunt tot mai folosite în comunitate, vor apărea și mai multe evenimente adverse, pentru că oamenii nu folosesc psilocibina într-un cadru controlat, cum ar fi un studiu clinic, care este singurul context în care avem date despre beneficiile ei”, a spus Monte, care este și director științific și medical la Rocky Mountain Poison & Drug Safety din Denver.
Câteva studii clinice au arătat că psihedelicele pot fi promițătoare în tratarea depresiei, anxietății, dependenței și tulburării de stres post-traumatic (PTSD), a spus dr. Petros Petridis, profesor asistent clinic de psihiatrie la NYU Grossman School of Medicine din New York. El nu a fost implicat în acest studiu.
„Acestea sunt substanțe puternice care pot altera profund conștiința”, a transmis Petridis. „În studiile clinice, utilizarea lor este strict reglementată, cu o evaluare psihologică atentă, pregătire și integrare post-experiență pentru a asigura siguranța și procesarea emoțională adecvată. În afara acestor limite, riscul de reacții psihologice negative crește semnificativ, mai ales la utilizatorii tineri fără suport adecvat”.
Psilocibina provoacă halucinații, iar oamenii pot deveni agitați și se pot răni pe ei înșiși sau pe alții, ajungând la urgențe, a spus Monte.
„Psilocibina poate accelera ritmul cardiac, așa că persoanele cu boli cardiovasculare pot avea un risc crescut de evenimente cardiace adverse”, a adăugat el. „De asemenea, aceste droguri pot interacționa cu medicamente precum antidepresivele, așa că este foarte important să discutați cu medicul înainte de a lua în considerare utilizarea psilocibinei”.
„Principalul meu mesaj este că oamenii trebuie să se pregătească înainte de a consuma”, a spus Monte. „Ai nevoie de un loc sigur și de o persoană de încredere lângă tine în caz că ai o reacție negativă – ceea ce se întâmplă destul de frecvent”.
Riscurile psihedelicelor
Experții avertizează că pericolele utilizării nesupravegheate a psihedelicelor, precum psilocibina, nu trebuie subestimate. Un studiu publicat în martie a descoperit o legătură între experiențele negative și un risc de peste două ori mai mare de deces în decurs de cinci ani. Cauzele principale ale morții timpurii au fost suicidul, intoxicația accidentală cu droguri, bolile respiratorii și cancerul.
Aproximativ 1 din 20 de persoane raportează dificultăți persistente după o experiență psihedelică, a declarat Dr. Charles Raison, profesor de psihiatrie și ecologie umană la Universitatea Wisconsin. Deși nu a fost implicat în noul studiu, el a spus pentru CNN într-un interviu anterior:
„După un an, spun: ‘Am avut o experiență atât de tulburătoare încât mi-a afectat capacitatea de a funcționa, m-a înstrăinat de familie sau mi-a declanșat PTSD (stres post-traumatic – n.red)”.
Totuși, niciun studiu nu poate dovedi clar că mortalitatea crescută este cauzată de o experiență psihedelică negativă, a spus el: „Este posibil ca factorii care au dus la experiența negativă să fie, de fapt, aceiași care contribuie ulterior la riscul crescut de deces”.
O creștere semnificativă
Noul studiu a analizat date din cinci sondaje naționale privind drogurile: National Survey on Drug Use and Health, Survey of Non-Medical Use of Prescription Drugs, Monitoring the Future, National Poison Data System și National Hospital Ambulatory Medical Care Survey.
Utilizarea psilocibinei a fost relativ stabilă înainte de decriminalizarea ei în Denver, în mai 2019.
Totuși, utilizarea acesteia de-a lungul vieții a crescut de la 10% la 12,1% din populația SUA între 2019 și 2023, adică de la 25 de milioane la 31,3 milioane de persoane, pe măsură ce guvernele locale și de stat au eliminat restricțiile.
„Oregon și Colorado au legalizat psilocibina, unele jurisdicții au decriminalizat posesia, iar alte state analizează aprobarea utilizării medicale a psilocibinei”, a spus Monte.
Studiul actual nu a analizat motivele utilizării, dar un sondaj național realizat de Rocky Mountain Poison & Drug Safety oferă câteva indicii, a spus el.
„Știm că majoritatea utilizării este în continuare pentru scopuri recreative, nu medicale, chiar și atunci când oamenii au afecțiuni mintale”, a adăugat Monte. „Asta e îngrijorător, având în vedere riscurile posibile în lipsa unei recomandări medicale”.
Dr. Raison a spus că este nevoie de mult mai multă cercetare pentru a înțelege pe deplin impactul utilizării recreative a psilocibinei.
„Nu știm ce procentaj de persoane raportează beneficii și câte raportează efecte negative sau cât de grave sunt acestea”, a spus el. „Presupunerea mea, bazată pe datele actuale, este că această creștere va aduce atât beneficii, cât și prejudicii. Dar cred și că daunele ar putea fi reduse semnificativ dacă psilocibina ar fi administrată într-un cadru sigur, cu supraveghere adecvată.”