Studiu privind poluarea pe un lac de acumulare din Buzău, premieră în România. Particulele de plastic, periculoase pentru pești și oameni

18 iulie 2023, 12:25

Timp de 3 ani, biologi ai Direcției Apele Române Buzău – Ialomița, au prelevat probe din apă și din sedimentele din lacul de acumulare Siriu.

ALINA CONSTANTIN biolog, ABA Buzău Ialomiţa: Am încercat să corelăm perioadele de inundații cu acumularea de microplastic și într-adevăr carotele au indicat că se corelează cu viiturile care transporta materialele plastice.

În 19 probe de apă și sediment, biologii au găsit 4 mii de particule de plastic.

OANA RISTEA biolog, ABA Buzău Ialomiţa:
90 la sută din cele colectate au fost de plastic, deșeuri din tacamuri de unică folosință sau diverse obiecte de plastic și 60 la sută din cele investigate sunt de unică folosință.

Microplasticele sunt însă particule mici, greu de văzut cu ochiul liber, asupra cărora au insistat în cercetare biologii buzoieni. Ele sunt fragmente mai mici e 5 mm și ajung în râuri, în mari, în oceane. Pot fi ingerate cu ușurință de animalele marine.

Proiectul Protect Stream 4 Sea, e finanțat de Uniunea Europeană și urmărește protecția mediului și reducerea poluanților și a deșeurilor din Marea Neagră. Coordonator al proiectului este UniversitateaInternațională Elenă din Grecia. Cercetătorii greci spun că fiecare din cele 5 țări participante a studiat un anume poluant, România fiind singură care a cercetat microplasticul.

Prin telefon, George Zaimes, coordonator proiect Universitatea Internațională Elenă, Grecia:
Aduce informaţii foarte importante pentru că putem vedea tot mai mult la ştiri că microplasticul este o problemă serioasă de mediu şi dacă nu luăm măsuri vor fi consecinţe severe, pe care le vom vedea în viitor.

Scopul studiilor este îmbunătățirea legislației de protecție a mediului în așa fel încât să se reducă poluarea apelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite