STUDIU: Pozitivitatea toxică poate afecta relațiile interpersonale. Optimismul excesiv, un fenomen dăunător, spun psihologii

29 martie 2023, 10:52

În ultimii ani, psihologii au ridicat problema pozitivității toxice. Aceasta este credința că indiferent cât de rea este situația cu care te confrunți, trebuie să gândești pozitiv. Deși este bine să fim optimiști, anularea emoțiilor negative și răspunsul la o problemă cu replici stereotipic pozitive și nu cu empatie reală sunt fenomene dăunătoare individului.

Această atitudine poate fi periculoasă pentru sănătatea mentală, deoarece poate duce la o negare a propriilor sentimente și emoții, ducând la o creștere a anxietății și stresului. Un studiu realizat în România, publicat în Journal of Evidence-Based Psychotherapies, a analizat relația dintre pozitivitatea toxică și stresul ocupațional. Studiul a constatat că persoanele care practicau pozitivitatea toxică aveau un nivel mai mare de stres decât cele care se concentrau pe acceptarea emoțiilor negative și găsirea unor modalități constructive de a face față situațiilor dificile.

Un alt studiu, realizat în Europa de cercetătorii de la Universitatea din Warwick și Universitatea din Bremen, a analizat modul în care pozitivitatea toxică poate afecta relațiile interpersonale. Studiul a constatat că persoanele care practicau acest tip de gândire optimist excesiv aveau tendința de a nega emoțiile și sentimentele negative ale altora, ceea ce ducea la tensiuni în relații.

Deși este important să ne concentrăm pe lucrurile bune din viață și să fim recunoscători pentru ele, este poate și mai important să ne permitem să experimentăm și să acceptăm și emoțiile și sentimentele negative atunci când apar. Este normal să simți tristețe, anxietate sau stres, și este normal să le acceptăm și să le gestionăm într-un mod sănătos.

Așa că data viitoare când trecem prin dificultăți și, evident ne simțim triști sau stresați, poate încercăm să înlocuim acest exces de pozitivism. Cum facem asta? Putem schimba replica „Relaxează-te, gândește pozitiv!” cu „Este în regulă. Este o perioadă dificilă pentru tine.”, ori „Hai zâmbește, nu mai plânge!” cu „Descarcă-te cât ai nevoie. Este sănătos să îți experimentezi emoțiile” sau „Alți oameni au o viață mult mai grea, tu n-ai motive” cu „Nu ești singur în această problema”. Este important să apreciem tot ce este bun în viața noastră, dar și să ne înțelegem emoțiile negative și să le băgăm și pe ele în seamă, nu să le ascundem.

Un articol de Maria Chiriță

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite