Struguri mai puţini şi recoltaţi mai devreme, consecințe ale secetei
Struguri mai puţini şi recoltaţi mai devreme. Sunt consecinţe ale secetei, care, după ce a decimat culturile de toamnă, a afectat şi viţa de vie. Producţia este mai scăzută faţă de anii trecuţi, spun viticultorii, dar există şi un avantaj: ciorchinii s-au copt mai devreme şi sunt mai dulci, ceea ce înseamnă un vin mai bun.
În podgoriile din județul Vrancea, pământul crăpat stă mărturie pentru seceta extremă din regiune. În mod normal, culesul ar fi trebuit să înceapă abia peste o lună. Dar ciorchinii încep deja să se stafidească, așa că viticultorii se gândesc să-i recolteze pentru a reduce pierderile.
Vasilică Munteanu, viticultor: Cu seceta e o problemă stringentă. Am sesizat încă de 5 ani monitorizând în fiecare an. Dacă anul trecut am zis că e vârf de secetă, anul ăsta ne-a pus capac. Dacă anul trecut am avut o producție mulțumitoare, anul ăsta e doar 60% față de anul trecut.
Anul acesta, toate fazele culturii viței-de-vie au fost devansate, din cauza schimbărilor climatice.
Cătălin Toader, director, Staţiunea de Cercetare Vinicolă Odobeşti: Pe parcursul perioadei de vegetație principalele procese fiziologice și metabolice din planteă s-au desfășurat în condiții de secetă. Creșterile vegetative ale vlăstarilor și creștertea în greutate a boabelor fiind mult incetinute. Lipsa precipitațiilor în perioada rămasă până la recoltat va genera fenomenul de secetă pedologică ireversibilă.
Și în Constanța, viticultorii au probleme din cauza secetei. Gheorghe Albu cultivă 400 de hectare cu viță de vie, dar anul acesta mizează pe o cantitate redusă de vin.
Gheorghe Albu, proprietar cramă: Datorită temperaturilor ridicate, procesul de evaporare a apei din plante a fost mare. Am constatat o diminuare de producție de aproximativ 35-40%. În schimb, calitatea strugurilor pare a fi una bună.
O soluție pentru viitor, spun specialiștii, ar fi introducerea unor hibrizi din zonele calde ale globului. Cercetătorii de la Stațiunea Viti-Vinicolă Odobești încearcă deja să aclimatizeze noi soiuri adaptate la secetă.