Stridiile din Marea Neagră, mai bune decât cele din Mediterană. Fermele românești se pregătesc de primele livrări

3 aprilie 2025, 19:36

Marea Neagră oferă condiții excelente pentru creșterea stridiilor, chiar mai bune decât Marea Mediterană. Specialiștii de la Institutul de Cercetare Marină din Constanța au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat o mie de exemplare aduse din Marea Adriatică. În doar 5 luni acestea au atins mărimi și greutăți care permit recoltarea și comercializarea. Așa că sunt şanse mari ca în următorii ani restaurantele să includă în meniuri stridii din ferme românești.

Stridiile aduse din Marea Adriatică în România pentru experimentul privind aclimatizarea aveau inițial doar 10 grame fiecare. Cele o mie de exemplare au fost amplasate în cuști patentate în Noua Zeelandă, apoi au fost mutate într-un nou sistem provenit din Italia.

Cuștile cu stridii au fost poziționate la o distanță de trei kilometri față de mal și la adâncimi diferite. Cele scufundate la 5 metri au avut cel mai bun ritm de creștere, pentru că apa este mai puțin agitată și este bogată în fitoplancton.

În cinci luni, stridiile și-au triplat greutatea și au ajuns să cântărească în medie, câte 30 de grame, adică au dimensiunile potrivite pentru comercializare.

Magda Nenciu, cercetător ştiinţific, Institutul Naţional ,,Grigore Antipa”, Constanţa: Ne așteptăm la rezultate foarte bune, dar ritmul extraccelerat… au crescut mai repede decât în Mediterana.

Stridiile crescute în cuști sunt protejate de posibilele atacuri ale prădătorilor din Marea Neagră, așa că pierderile sunt limitate. Evoluția lor i-a impresionat pe cercetători.

Victor Niță, cercetător ştiinţific, Institutul Naţional ,,Grigore Antipa”, Constanţa: După câteva luni de experiment am atins talia comercială, am ajuns la 30 de grame dimensiunea la care pot fi consumate. Am constatat că, comparativ cu alte mari avem mai multă carne în cochilie.

Biologii se așteapta că stridiile să ajungă chiar la o greutate de 80 de grame, spre sfarșitul verii. Dar pot fi consumate și acum.

Deși afacerile cu stridii implică cheltuieli mari, investitorii din domeniul acvaculturii sunt interesați de înființarea fermelor locale de scoici pe litoralul românesc.

Laurențiu Mirea, preşedinte, Federaţia Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră: Ideea e nemaipomenită, așteptăm să se concesioneze sunt vreo 80 de hectare. Au sunat mai mulți agenți economici… unele firme, să vedem cum încep și ce vor să facă.

La maturitate stridiile de Marea Neagră vor ajunge la vânzare la un preț de peste doi euro bucata.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite