Statul plătește sume imense pentru chirii. Economii substanțiale la buget s-ar putea face dacă Guvernul ar identifica clădirile lăsate în paragină și le-ar reabilita cu fonduri europene

19 ianuarie 2025, 20:29

România plătește anual chirii de peste 100 de milioane de euro pentru sediile diverselor instituții publice, sustine fostul ministru al Investițiilor si Proiectelor Europene, Adrian Câciu. Acesta declara că s-ar putea face economii substanțiale la buget dacă Guvernul ar identifica clădirile lăsate în paragină și le-ar reabilita cu fonduri europene, pentru ca mai apoi, functionarii publici să-și desfășoare activitatea în acele locuri.

Doar pentru sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene aflat în nordul Capitalei, Executivul plătește, anual o factură de 2,4 milioane de euro, mai spune fostul membru al Guvernului. Analiștii economici sunt de părere că o astfel de măsură nu ar putea avea efect bugetar imediat și că ar mai fi nevoie de multe alte măsuri pentru a strânge bani în visteria țării.

Într-o perioadă în care Guvernul caută soluții ca să taie din cheltuielile publice, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, susține că statul ar economisi zeci de milioane de euro dacă instituțiile și agențiile nu ar mai avea sedii în clădiri închiriate.

Potrivit datelor anunțate de Adrian Câciu, statul plătește 2 milioane 400 sute de mii de euro anual pentru închirierea spațiului necesar acestui minister. Suma e decontată din fonduri europene, dar banii ar putea fi folosiți pentru un alt proiect, a declarat fostul ministru. O soluție ar fi identificarea clădirilor vechi, lasate de izbeliște, pe care statul ar trebui să le refacă, spune acesta.

Este o soluție pentru un viitor îndepărtat, atrag atenția analiștii economici.

Fostul ministru a afirmat că în 2024, a demarat procedura de identificare a unui imobil al statului care să fie renovat sau achiziționat din fonduri europene și care să poată servi drept nou sediu al ministerului pe care l-a condus. În perspectiva bugetului pentru acest an, care ar trebui să fie gata cel târziu la sfârșitul lunii, guvernul caută soluții de reducere a cheltuielilor publice. Numai prin ordonanța trenuleț ar urma să se facă economii de peste 126 de miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite