Guvernul a decis că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, dar măsura trebuie validată de Parlament. Se reiau slujbele în interiorul bisericilor
Guvernul prelungește starea de alertă cu încă de 30 de zile, dar anunță în același timp mai multe măsuri de relaxare. Cea mai nouă este deschiderea bisericilor pentru slujbe, cu respectarea unor norme de distanțare socială. Măsura este primită cu bucurie de reprezentanții bisericilor și de credincioși, care promit să respecte regulile, ca să limiteze răspândirea virusului.
Permiterea slujbelor în biserici, nu doar în aer liber, cum se preconiza inițial, este măsura surpriză inclusă de guvern în hotărârea de prelungire a stării de alertă. Credincioșii trebuie să respecte normele de igienă și de distanțare fizică, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne.
Vestea a fost primită cu bucurie de credincioși și de reprezentanții bisericilor, dar și cu responsabilitate. Patriarhia Română și Biserica Catolică se declară gata să lucreze cu autoritățile pentru limitarea riscului de răspândire a epidemiei.
BOR: „Ca și până acum, Biserica Ortodoxă Română va respecta exemplar regulile de natură sanitară și le va reitera constant în recomandările pe care le va face credincioșilor săi. Este esențial să recuperăm constant, dar cu discernământ, deplina normalitate a vieții noastre sociale. Acest lucru ne privește pe fiecare în parte și ne solicită responsabilitatea personală.”
Redeschiderea bisericilor a fost și subiect de dispută politică. PSD a condiționat votul pentru prelungirea stării de alertă de această măsură. Liderul partidului a reacționat imediat pe Facebook, fără să spună explicit dacă ea e suficientă pentru voturile parlamentarilor PSD.
Ieri, conducerea PSD a decis că nu va accepta prelungirea stării de alertă cu mai mult de 15 zile. Hotărârea guvernului trebuie validată și de Parlament, unde PSD are majoritate.
În noul interval de stare de alertă nu se vor mai face achiziții directe. A fost și aceasta o condiție a adversarilor politici pentru a vota prelungirea stării de alertă.
ACTUALIZARE Guvernul a adoptat în ședința de marți hotărârea pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de miercuri, dată de la care vor fi ridicate mai multe restricții. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat, prezintă noile măsuri de relaxare.
ACTUALIZARE Guvernul urmează să aprobe prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul ţării, începând cu data de 17 iunie, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat, marţi, prim-ministrul Ludovic Orban, la începutul şedinţei Executivului.
„Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Orban duminică, la un post de știri.
Întrebat ce se întâmplă dacă PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă, şeful Executivului a spus: „Înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.
Totodată, el a precizat că rămâne restricţionat „în general cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”. În această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.
Proiectul de act normativ privind prelungirea stării de alertă nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de guvern afişată pe site-ul SGG.
Pe agenda reuniunii guvernamentale, anunţată de Executiv, se află, între altele, un memorandum privind aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Serbia privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, mass-media, tineretului şi sportului.
Totodată, Executivul urmează să adopte şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz care vizează punerea în acord a cadrului naţional cu Directivele europene în materie.