Nou val de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de Hezbollah. Cel puţin 9 morţi şi peste o sută de răniţi în Liban
Un nou val de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah a provocat miercuri cel puţin 9 morţi şi peste o sută de răniţi în Liban, la o zi după un atac similar atribuit Israelului şi pe care mişcarea islamistă libaneză a promis să-l răzbune, transmite AFP, în urma comunicării de către Ministerul libanez al Sănătăţii a unui bilanţ provizoriu al victimelor.
O nouă serie de explozii a avut loc astazi, in sudul Libanului.
Reprezentanţii Hezbollah dau vina pe Israel pentru explozii, însă Israelul nu a comentat aceste incidente. Pagerul, folosit de mulţi români până la finele anilor 90, a fost inventat de Al Gross, un evreu născut în Canada, din părinţi originari din România.
Cazul a luat o turnură nouă, când s-a aflat că pagerele au fost fabricate de o companie cu sediul în Ungaria.
Aparatele erau folosite de membrii grupării teroriste Hezbollah şi au fost cumpărate de liderii organizaţiei. Aceştia au decis să renunţe la telefoanele mobile pentru a comunica între ei, pentru a nu fi detectaţi.
Liderii Hezbollah recunosc că a fost cea mai gravă breşă de securitate a grupării şi dau vina pe Israel pentru acest atac.
Oficialii israelieni nu au comentat incidentele din Liban, însă au cerut populaţiei civile israeliene să dea dovadă de vigilenţă.
Sarit Zehavi, expertă în securitate: Acest gen de operaţiune nu a mai fost văzută în regiune, este de fapt o realizare operaţională de a distruge 3.000 de mâini care pot apăsa pe trăgaci şi care pot apăsa pe un buton al lansatoarelor de rachete de aici, spre Israel. Este în mod clar o infiltrare a serviciilor de informaţii. Cred că cea mai mare realizare aici este confuzia pe care a creat-o în rândul Hezbollah, dezastrul psihologic în rândurile Hezbollah.
Hezbollah a cumpărat aproape 5000 de pagere de la o companie din Taiwan. Un reprezentant al acestei firme spune că ei s-au ocupat doar de vânzare şi că pagerele au fost fabricate în altă parte.
Potrivit firmei din Taiwan, pagerele ar fi fost produse de o companie, numita BAC, cu sediul în Budapesta. Un deputat maghiar s-a dus la sediul firmei, dar acolo nu era nimeni.
Elod Novak, membru al Parlamentului de la Budapesta: Dorim o investigaţie a diviziei anti-teroriste, cât mai curând posibil, o percheziţie a casei şi emiterea unui mandat internaţional de arestare pe numele directorului companiei şi un apel urgent pentru o şedinţă a comisiei pentru securitate naţională a Parlamentului, pentru a ancheta dacă aşa ceva s-a întâmplat în Ungaria printr-o companie acoperită a Mossad sau dacă Guvernul Ungariei a ştiut despre acest lucru sau chiar a luat parte la aşa ceva.
Într-o declaraţie pentru presa americană, directoarea companie BAC Consulting, Cristiana Barsony, a spus că firma sa nu produce pagere şi este doar un intermediar.
În acest timp, oficialii de la Washington au anunţat că Statele Unite nu au nici o implicare în incidentele din Liban.
General maior Pat Ryder, secretar de presă al Pentagonului: Nu am nici un detaliu referitor la rapoartele privind exploziile pagerelor. Vă pot spune, din cunoştinţele mele, că nu există Nici o implicare a SUA în această acţiune. Este ceva ce monitorizăm.
Imediat după explozii, spitalele din Liban au fost luate cu asalt de miile de răniţi. Oficialii de la Beirut au cerut populaţiei să doneze sânge şi celor care au pagere să renunţe imediat la aceste aparate.