Spitalele aflate în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti au fost verificate de ANPC

Pacienți. Arhivă (Foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO)
24 februarie 2025, 17:23

Spitalele aflate în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti au fost verificate luni de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), controlul vizând atât unităţile sanitare care furnizează hrana pacienţilor prin intermediul firmelor de catering, cât şi cele care pregătesc mesele în bucătăriile proprii.

„Apreciem activitatea autorităţilor de control care îşi îndeplinesc atribuţiile în mod legal şi responsabil. ASSMB şi fiecare spital în parte au un obiectiv clar: respect pentru pacienţi şi un angajament ferm pentru sănătate. Ne bucurăm să constatăm, alături de comisarii ANPC, că în spitalele noastre punem un accent deosebit pe calitatea serviciilor oferite. Asigurăm pacienţii şi autorităţile că toate recomandările şi atenţionările primite vor fi implementate în cel mai scurt timp, iar dialogul cu instituţiile statului rămâne o prioritate pentru noi”, a declarat Iustinian Roşca, director general ASSMB, citat într-un comunicat remis Agerpres.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) este o instituţie subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti, responsabilă de administrarea a 19 spitale şi 681 de cabinete şcolare de medicină generală şi stomatologie din creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee şi universităţi din Bucureşti.

Ministerul Sănătăţii a transmis luni că apreciază preocuparea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind furnizarea serviciilor în spitale, însă atrage atenţia că acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal.

Ministerul Sănătății apreciază preocuparea ANPC privind furnizarea serviciilor în spitale, însă, acțiunile de control NU se pot desfășura în afara cadrului legal. Ministerul Sănătății este autoritatea abilitată de legea 95/2006 prin Inspecția Sanitară de Stat, să efectueze controlul oficial în domeniul sănătății publice. Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 97/2001, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului NUMAI dacă se emite un cadru legal comun, respectiv, la nivel de ordin între instituțiile menționate implicate în controlul alimentului.

Ministerul Sănătății se arată deschis la colaborare, însă continuarea acestei acțiuni este posibilă numai după stabilirea cadrului legal care să permită ANPC să participe la controale comune exclusiv în domeniul alimentelor în unitățile sanitare. Menționăm că pentru Ministerul Sănătății și pentru unitățile sanitare, respectarea cadrului legal existent este esențială și ne dorim sa nu existe abuzuri în serviciu potențiale, ca urmare a acțiunilor ANPC. Asigurarea hranei corespunzătoare pentru pacienți este o preocupare constantă a MS, care a dublat în 2023 suma alocată acestora, iar orice sprijin legal din partea ANPC este binevenit, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite