Somonii norvegieni, ucişi de o algă. Biologii marini nu reușesc să limiteze dezvoltarea ei

23 mai 2019, 10:00

În câteva zile, Norvegia a pierdut 10.000 de tone de somon din fiordurile sale. Pagubele pentru piscicultori sunt de zeci de milioane de euro.

De la învârtitul calm în interiorul zonelor protejate, peştii au început să se zbată în toate direcţiile. Şi, imediat, s-au lăsat la fundul apei şi au murit. S-a întâmplat cât ai clipi din ochi, e impresionantă cantitatea de peşte pe care am pierdut-o. Am dat imediat alerta şi a intrat în vigoare planul de urgenţă, povestește proprietara unei ferme piscicole.

Autorul măcelului a fost identificat imediat: e un fitoplancton comun în apele norvegiene, o algă de obicei inofensivă, dar care în anumite condiții se înmultește excesiv și asfixiază pur și simplu peștii. Și, ceea ce e mai rău, dezvoltarea acestei alge nu poate fi oprită.

Pentru limitarea pagubelor, piscicultorii sunt angajați într-o cursaă contra cronometru: mută sau chiar sacrifica peștii, înainte ca algele să se extindă și în fermele lor. Pierderile urmează să se ridice la 40.000 de tone, potrivit estimărilor. Norvegia e lider mondial pe piața somonului de crescătorie; criza actuală a contribuit la creșterea prețului pe kilogram cu peste 5%, în numai o săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă