Soluții pentru siguranța cetățenilor. Autoritățile încearcă să corecteze problemele din Legea recursului compensatoriu
În ajunul Crăciunului, bărbatul, recent eliberat din închisoare, a intrat într-o altercație cu un prieten, într-un local din Pitești. În urma bătăii, victima s-a ales cu maxilarul rupt. Întregul scandal a fost surprins de camerele de supraveghere. Dar agresorul a fost reținut abia ieri și va sta după gratii pentru următoarele 30 de zile.
Dan Florin Cârstea fusese eliberat condiționat din închisoare în octombrie anul trecut, în baza recursului compensatoriu. Avea de ispășit o condamnare de aproape 6 ani, dată în 2015, după ce a tăiat cu sabia un adversar. Valul de agresiuni, tâlhării și crime din ultima perioadă, comise se condamnați eliberați în baza recursului compensatoriu, l-a determinat pe președintele Iohannis să ceară soluții urgențe Guvernului.
La prânz, premierul Viorica Dăncilă a discutat cu ministrul Justiției despre eventualele măsuri care se impun. Iar câteva ore mai târziu, Tudorel Toader a anunțat că va face o analiză a consecințelor legii, iar luni va veni cu propuneri. A amintit însă că, după votul din Parlament, președintele a promulgat legea fără să o atace la Curtea Constituțională.
Datele sindicaliștilor din penitenciare arată că din cei peste 14.000 de deținuți eliberați pe baza Legii recursului compensatoriu, 900 s-au întors după gratii.
Reprezentanții Opoziției cer convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru schimbarea legii recursului compensatoriu.
Săptămâna trecută un tânăr de 25 de ani din Mediaș a murit după ce a fost înjunghiat de un recidivist periculos, eliberat recent din închisoare. Iar polițiștii din Galați încă îl caută pe agresorul bătrânului bătut și tâlhărit în scara unui bloc. Și în acest caz e vorba tot de un recidivist pus în libertate în urma recursului compensatoriu.