Software-ul Kaspersky Lab ar putea fi exploatat de Federația Rusă. Germania recomandă companiilor să renunțe la el
Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că riscul poate fi mai mare pentru companiile din domeniul infrastructurilor esențiale.
Kaspersky Lab este una dintre cele mai cunoscute și respectate companii rusești, iar soft-urile sale sunt folosite pe scară largă în toată lumea. Compania spunea că peste 400 de milioane de useri folosesc soluțiile sale.
Kaspersky a fost de-a lungul anilor în centrul controverselor datorită legăturilor cu Rusia, dar în noiembrie 2020 susținea că a mutat complet din Rusia în Elveția activitățile de procesare și stocare ale datelor clienților săi din Europa, America de Nord și din alte regiuni. Kaspersky a dat de multe ori și date despre grupuri rusești de hackeri care au pus la punct atacuri sofisticate.
La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, Evgheni Kaspersky scria pe Twitter că speră să fie pace și să se ajungă la un compromis. Ei bine, cuvântul „compromis” folosit de un rus celebru în legătură cu invazia rusească, a înfuriat extrem de multă lume.
Acum, agenția germană BSI spune că ar fi bine ca toate companiile germane care folosesc soluții AV sau alte tipuri de soft-uri de la Kaspersky să renunțe la ele și să folosească programe de la alte companii.
BSI explică faptul că soluțiile antivirus mențin o legătură permanentă, criptată și imposibil de verificat cu serverele vendor-ului, pentru o actualizare permanentă a definițiilor virușilor. Teama este că fișiere sensibile ar putea fi extrase de pe computerele care folosesc soluțiile companiei, pentru a fi trimise pe serverele Kaspersky.
Kaspersky Lab spune că avertismentul BSI vine în urma unei decizii politice și nu după o evaluare tehnică.