Șoferii români vor putea cumpăra roviniete și pentru o singură zi. Proiectul este în dezbatere publică. Schimbările ar putea fi valabile după 25 martie

9 ianuarie 2024, 19:19 (actualizat 9 ianuarie 2024, 20:55)

Din primăvară, șoferii ar putea cumpăra rovinieta doar pentru o zi. Prețul, ar fi însă aproape la fel de mare cât e pentru taxa pe o săptămână de acum. Un proiect de lege aflat în dezbatere publică ar aduce mai multe modificări pentru taxele de drum. Schimbările ar putea fi valabile după 25 martie.

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect potrivit căruia ar urma să fie schimbată valabilitatea rovinietei. Astfel, va apărea rovinieta pentru o zi.

DRAGOŞ POROJNICU – jurnalist TVR: Prețul acesteia nu va fi însă unul mic, va costa 2,5 euro, față de 3 euro, cât costă în prezent rovinieta pentru o săptămână. Aceasta din urmă ar urma să fie înlocuită cu o taxă de drum pentru 10 zile, la prețul de 3,3 euro.

Prin urmare, după 25 martie, durata rovinietei ar putea fi de o zi, 10 zile, o lună, două luni sau un an. Pentru rovinieta cu valabilitate de un an, tarifele nu vor fi modificate. Reprezentantii CNAIR spun că modificarea normelor după care se emit rovinietele s-a luat pentru a ne alinia cerințelor europene.

ALIN ŞERBĂNESCU – purtător de cuvânt, CNAIR: Ideea este să plătești cât folosești. S-a constatat la nivelul UE că anumite perioade sunt mai utile decât alte perioade. De exemplu, atunci când omul merge la țară, are nevoie de o zi. Dacă își cumpără pe 7 zile, pierdea 6 sau 5 zile. Sau dacă va pleca în concediu, s-a constatat la nivelul UE că omul are nevoie de până în 10 zile. Ca atare, în momentul în care cumpărai o rovinietă de 7 zile, nu era suficientă.

Reprezentantii transportatorilor sunt de acord cu modificarea valabilității rovinietelor, dar sunt nemultumiți de starea drumurilor pentru care se plătesc taxe.

VASILE ŞTEFĂNESCU – preşedinte, COTAR: Ne-am aliniat la politica europeană, dar după cum vedeți, după 30 de ani de la veșnica Revoluție, noi nu avem o autostradă cap-coadă să ieșim și să intrăm în țară. Este facută pe porțiuni colo-colo, până la urmă sperăm că și aceste porțiuni se vor unifica până la urmă să intrăm la Constanța și să ieșim la Arad, direct.

Rovinieta este necesară pentru circulația pe autostrăzi, drumuri expres, drumuri naționale europene (E), drumuri naționale principale sau secundare (DN). Pe drumurile județene sau drumuri comunale nu este nevoie de rovinietă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite