„Sirop diluat”. Tendința controversată care seamănă discordie între marii producători de vinuri din Franța

„Sirop diluat”. Tendința controversată care seamănă discordie între mari producători de vinuri din Franța
„Sirop diluat”. Tendința controversată care seamănă discordie între mari producători de vinuri din Franța / Profimedia Images
27 februarie 2024, 09:15

Familia Meyre produce vin în zona consacrată Médoc din Bordeaux încă de când Napoleon Bonaparte era împărat al Franței, scrie The Times.

Vinurile lor au câștigat premii, au fost aclamate de critici și apreciate de cunoscători. Cu toate acestea, luna viitoare, puriștii viniculturii vor fi probabil luați prin surprindere atunci când familia va lansa primul său vin fără alcool.

Sticlele de la Château Cap Léon Veyrin, proprietatea familiei, vor costa 15 euro și se vor numi „Oh La La La”. Numele a fost ales pentru că Alain Meyre, 74 de ani, capul familiei, a fost atât de uimit când copiii săi, Julien, 43 de ani, și Nathalie, 49 de ani, care administrează proprietatea, l-au informat despre această inițiativă, încât tot ce a putut spune a fost: „Oh, là, là, là”.

„Ruptură a convențiilor”

Surpriza sa a fost poate de înțeles, având în vedere că familia Meyres produce vinuri care conțin alcool de șase generații.

Sud Ouest, cotidianul regional, a declarat că „Oh La La” constituie o „ruptură a convențiilor” care va „face oamenii să cârcotească” în Médoc, care este impregnat de o tradiție nobilă și care găzduiește multe dintre cele mai scumpe vinuri de Bordeaux și din lume.

Julien Meyre a declarat: „De fapt, a fost destul de bine primit pe aici și am fost felicitați pentru că am lansat așa ceva. O mulțime de oameni se gândeau [să facă vinuri fără alcool în Médoc], dar nu o făcuseră încă.”

Médoc este unul dintre ultimele bastioane care au căzut pradă acestei tendințe în Franța. Respinse ani în șir ca fiind doar suc de struguri, vinurile fără alcool câștigă teren în întreaga țară.

La Paris, Le Paon Qui Boit, primul magazin de vinuri fără alcool din oraș, s-a deschis în 2022. Karsk, un concept similar, s-a deschis luna trecută în Lyon. Chiar și în Bordeaux, barurile și magazinele de vinuri stochează o cantitate din ce în ce mai mare de sticle fără alcool.

Producătorii de vinuri au urmat exemplul, impulsionați de o scădere puternică a consumului vinurilor lor tradiționale și de speranța că un boom fără alcool va compensa scăderea veniturilor.

De la 120 de litri la 40 de litri

În 1960, un adult francez consuma în medie 120 de litri de vin pe an, în timp ce în 2020 va consuma doar 40 de litri, iar declinul nu pare să se fi încheiat.

Vinurile fără alcool, pe de altă parte, sunt în creștere rapidă, deși la un nivel relativ scăzut. Se așteaptă ca piața mondială să crească de la 1,8 miliarde de euro în 2022 la 5 miliarde de euro în 2032, potrivit Comitetului național interprofesional francez pentru vinuri.

„Este o tendință socială”, a declarat Julien Meyre, care a adăugat că „Oh La La” a generat interes din partea magazinelor de vinuri din orașe precum Paris, Bordeaux și Nantes, dar și din Londra.

El a dezvăluit sticlele la târgul Wine Paris & Vinexpo Paris din capitală, luna aceasta. „Oh La La” a fost apreciat de persoanele cu experiență pe piața vinurilor fără alcool, deși criticii de vin tradiționali au fost „puțin dezorientați”, a spus Meyre. „Este dificil să compari vinul cu alcool și cu cel fără alcool”.

„Sirop diluat”

Sud Ouest i-a cerut lui Sophie Arnaud, o distinsă specialistă, să deguste luna trecută vinuri fără alcool, dar nu și „Oh La La”. Ea a spus că alburile nu aveau „onctuozitate” și aveau gust de „sirop diluat”. Ea a testat, de asemenea, Prince Oscar, un roșu produs de Château Clos de Boüard în zona Saint-Emilion din Bordeaux. „Nu este rău”, a spus Arnaud. „Dar nu este vorba despre un vin de Bordeaux”.

Oh, la, la, la, într-adevăr. Crearea uni vin roșu dezalcoolizat care să aibă un gust cât de cât asemănător cu cel real este Sfântul Graal al vinificatorilor contemporani.

Spre deosebire de vânzările în scădere ale vinurilor standard, întreaga categorie de vinuri fără alcool sau cu conținut redus de alcool este în plină expansiune. Valorează în prezent aproximativ 146 de milioane de lire sterline și este posibil ca valoarea să-i crească mult în următorul deceniu.

Problema cu vinurile fără alcool este că, atunci când se elimină alcoolul, se elimină și aroma.

Pentru a obține un vin roșu fără alcool, vag asemănător cu un vin, cu o senzație în gură și un final decent, producătorii au recurs la adăugarea de zahăr în aceste preparate.

Adăugarea unei cantități de infuzie de ceai verde și ceai negru este o altă găselniță a vinului roșu fără alcool, în încercarea de a oferi un pic din taninul pe care l-ai găsi într-un vin roșu normal, reducând, în același timp, și o parte din dulceață.

Toate acestea explică de ce este puțin probabil ca cea de-a șasea generație a familiei Meyre din Bordeaux să fi reușit să spargă utopia vinului roșu cu alcool zero. Amestecul de struguri de pe malul stâng al proprietății lor de 20 de hectare, situată pe un amestec de soluri de pietriș și nisip la nord de Listrac, este de obicei condus de un cabernet sauvignon robust și ierbos, renumit pentru taninurile sale aderente, susținut de merlot și petit verdot.

Stilul auster și tradițional de stejar al Chateau Cap Leon Veyrin, apreciat de cunoscătorii de claret, nu este unul care să treacă cu ușurință la un stil fără alcool, în ciuda afirmațiilor grandioase ale vinificatorului Julien Meyre, potrivit cărora „Oh La La” oferă „toată complexitatea unui vin bun”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite