Arhiepiscopul Tomisului, acuzat de acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică, a fost sancţionat cu ”dojană sinodală scrisă” de Sfântul Sinod

29 februarie 2024, 06:43 (actualizat 29 februarie 2024, 20:57)

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost sancționat de Sfintul Sinod cu mustrare scrisă pentru acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică. Totodată, ierarhului i s-a pus în vedere că dacă va recidiva, va fi judecat de Consistoriul Arhieresc. Mărul discordiei este dorința Înaltpreasfințitului de a fi creată o Mitropolie la malul mării, intenție refuzată de Patriarhie de câțiva ani.

Ședința Sfântului Sinod a început joi dimineața, la ora 10.30. În cele patru ore de discuții cei peste 50 de episcopi au analizat cazul Înaltpreasfințitului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Sancțiunea a fost comunicată pe seară: dojană sinodală scrisă.

Ierarhulul tomitan a fost mustrat pentru că a tulburat viața Bisercii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică.

Radu Preda, preot: Acest lucru ar trebui să reprezinte pentru cel avut în vedere, și anume IPS Teodosie al Tomisului, să aibă consecința firească a oricărui tip de avertisment pe care îl dăm pedagocic cuiva, indiferent de rang, vârstă sau condiție pentru a înceta agitația aceasta cu instrumente mai cu seamă nefirești.

Patriarhia Română a refuzat în nenumărate rânduri solicitările lui Teodosie de a-i ridica Arhiepiscopia pe care o păstorește la rangul de Mitropolie. Această dorință a fost transmisă și prin acțiuni publice cu toate că Patriarhia a precizat explicat că actuala ordine a Bisericii Ortodoxe Române nu permite acest lucru.

IPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului: Eu nu pot să strig atât de tare ca și cum e un drept al meu. Nu e un drept al meu. E o evidență a istoriei, un drept al frățiilor voastre care locuiți aici și această situație o evidențiază românii din toată țara.

Marius Vasileanu, profesor istoria religiilor: El a procedat la reluarea unei diversiuni care fusese destul de clar discutată în Sfântul Sinod, cu niște ani în urmă, deja primise un răspuns din partea Sfântului Sinod al Patriarhiei Române și atunci lucrurile erau destul de clare.

Membrii Sfântului Sinod au transmis și că opiniile personale ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Bisericii și că biroul de presă al instituției va fi reorganizat.

Totul în contextul în care fiecare derapaj al Arhiepiscopului Teodosie a fost taxat de conducerea BOR prin pozițiile purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, prezentate în comunicate oficiale sau prin intermediul rețelelor de socializare.

––––––––––––––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE: Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului face următoarele precizări într-un comunicat de presă:

Pentru că atât în presă cât şi pe canalele de socializare au fost vehiculate informaţii false precum şi îndemnuri la adunări „de susţinere” a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Teodosie, :

1. „Conspiraţia” creată în mass-media în jurul aşa-zisei excluderi a Arhiepiscopului Tomisului de la şedinţa Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei este falsă. Înaltpreasfinţitul Teodosie a fost chemat la Constanţa, la căpătâiul unui fiu duhovnicesc, pentru a-l mărturisi şi a-i oferi Sfânta Împărtăşanie. Fiind o situaţie gravă, urgentă şi neaşteptată, care a necesitat deplasarea personală a Înaltpreasfinţitului, nu a mai fost posibilă revenirea în timp util la şedinţa sinodului mitropolitan.

2. Arhiepiscopia Tomisului şi întâistătătorul ei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, resping cu fermitate orice „legătură” imaginară a Preafericitului Părinte Patriarh sau a oricărui membru al Sfântului Sinod cu absenţa ierarhului nostru de la Sinodul mitropolitan, cauzată de o urgenţă pastorală.

3. Atât Arhiepiscopul Tomisului cât şi credincioşii celei mai vechi eparhii a neamului rămân în comuniune şi ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de hotărârile Sfântului Sinod.

4. Rugăm pe toţi fraţii de credinţă să nu ia în considerare nici un îndemn la mitinguri, adunări, manifestaţii, etc. Considerăm toate aceste activităţi provocatorii nepotrivite cu rânduiala Bisericii şi menite să atragă în derizoriu chiar şi cele mai oneste iniţiative.

–––––––––––––-

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

De asemenea, potrivit sursei citate, „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”, mai preciza sursa citată.

Pe 12 februarie, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că IPS Teodosie „rămâne în deplină ascultare” faţă de patriarhul Daniel şi Sfântul Sinod al BOR, accentuând că „zbaterile” unora de a provoca un conflict între Patriarhia Română şi arhiepiscopia de la malul mării sunt „nepotrivite şi lipsite de temei”.

„Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

CITEȘTE ȘI: Arhiepiscopia Tomisului a emis o nouă circulară. ”Perioada de post și rugăciune” nu mai este instituită pentru recunoașterea mitropoliei, ci pentru „implinirea dorintei poporului de pace, rânduială și descoperirea adevărului”

Conform sursei citate, „dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului” nu va fi lăsat să fie trecut „în uitare”.

„În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe”, reiese din comunicat. Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite