Eseul i-a pus în dificultate pe elevii care au susținut simularea examenului de Bacalaureat, la proba de Limba şi Literatura Română. Cei care s-au pregătit spun că nu au avut probleme

4 martie 2024, 07:34 (actualizat 4 martie 2024, 19:24)

Lucian Blaga şi Ion Barbu au fost coşmarul elevilor în prima zi a simulării examenului de Bacalaureat, la proba de Limba şi Literatura Română. Poezia este ocolită de cei mai mulţi dintre elevi, aşa că nu mică le-a fost mirarea când au constatat că şi la real şi la uman, eseul a avut în centru poezia. Mulţi au părăsit sălile de examen după o oră şi jumătate, timpul minim pe care trebuie să-l petreacă în clasă. Au în plan să-şi îndrepte rezultatele: se vor apuca să înveţe de luni.

Eseul în care trebuiau să prezinte particularităţile unui text poetic studiat, aparţinând lui Lucian Blaga sau Ion Barbu i-a pus în mare dificultate pe elevii claselor a 12-a.

Alţii au abandonat din start. Cei care s-au pregătit nu au avut probleme cu niciunul dintre subiecte.

Rolul notaţiilor autorului a fost subiectul II, iar la primul subiect, printre altele, li s-a cerut să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic al publicului, raportându-se la informaţiile dintr-un fragment dat.

Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti: Dificultatea va ţine de înţelegerea textului, sunt texte cu cuvinte greu de înţeles şi sigur că nu vor şti să facă.

De data aceasta platforma pe care au fost încărcate lucrările scanate nu a mai făcut probleme.

Simularea nu a fost luată însă foarte în serios de către toţi elevii.

Aproape 20.000 de elevi au absentat de la prima probă a simulării examenului de Bacalaureat. Ori nu au fost interesaţi, ori nu au putut să ţină piept veştilor legate de nivelul de pregătire pe care îl au în acest moment. Cinci elevi au încercat să copieze la un examen la care notele nu se trec în catalog şi au fost eliminaţi pentru fraudă.

Simularea Bacalaureatului se încheie joi.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Au fost subiecte grele, deloc accesibile spun unii dintre elevi.

La profilul uman, la subiectul I, candidații au avut un text la prima vedere de Liviu Rebreanu, „Metropole”, pe baza căruia trebuia să rezolve mai multe cerințe.

Subiectul al II-lea a avut în prim-plan textul „Domnișoara Nastasia” de George Mihail-Zamfirescu. Cerința a fost să prezinte, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului.

La subiectul al III-lea elevii au avut avut de prezentat particularitățile unui text poetic studiat – Ion Barbu. Elevii spun că nu se așteptau ca poezia să fie subiectul principal.

La profilul real, liceeni au avut la unul dintre subiecte să argumenteze dacă presa contribuie sau nu la formarea gustului artistic și să explice rolul notațiilor autorului într-un fragment dat.

Subiectul III a fost un eseu în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, aparținând lui Lucian Blaga.

Nu au fost probleme la încărcarea lucrărilor în platformă.

Marţi este programată proba scrisă obligatorie a profilului, iar miercuri – proba scrisă la alegere a profilului sau specializării.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe data de 7 martie proba scrisă de limba şi literatura maternă.

Rezultatele vor fi comunicate pe 15 martie.

Probele încep la ora 9,00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise de trei ore – din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

La prima probă susţinută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obţinute.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naţionale din acest an sunt publicate zilnic, la ora 15,00.

Obiectivele simulării sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real, optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor liceale.

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.

Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

De asemenea, rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. Totuşi, în situaţiile excepţionale în care se doreşte consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesaţi. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite