Simularea Evaluării Naţionale. Subiectele la proba de Limba şi literatura română
Peste 160.000 de elevi de clasa a VIII-a au susținut astăzi simularea evaluării naționale la Limba Română. Poezia „Trezire” de Lucian Blaga le-a demonstrat că mai au de lucru până la vară. 12.000 de elevi au lipsit de la probă, iar cinci au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Unii profesori se întreabă dacă nu ar trebui reintroduse simulările la clasele a VII-a și a XI-a.
Primul text este poezia „Trezire” de Lucian Blaga, iar al doilea este din articolul jurnalistei Cristina Ștefan „Rezistența prin apicultură”, publicat în Dilema veche în 2017.
Pe baza acestor două texte, elevii au avut mai multe cerințe, primele fiind itemii de atenție și de identificare pe text a unor aspecte solicitate. Primii itemi sunt de tip grilă, în care elevii trebuie să încercuiască litera corespunzătoare răspunsului corect.
Subiectul I, A, punctul 5 – elevii au avut de bifat dacă enunțurile date sunt false sau adevărate, câte trei enunțuri din fiecare text, potrivit broșurii de examen.
Punctul 6 de la subiectul I (A) a cerut elevilor să precizeze felul rimei din prima strofă și măsura primelor două versuri din textul blagian.
La punctul 7 au avut de prezentat, în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text.
Plecând de la textul Cristinei Ștefan, punctul 8 i-a întreabat pe elevi dacă „crezi că, odată ce ai făcut o alegere, este bine să îți păstrezi opțiunea, indiferent de situație?”. Subiectul aștepta un răspuns motivat în 50-100 de cuvinte.
Punctul 9 le-a cerut candidaților să asocieze poezia „Trezire” de Lucian Blaga cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 – 100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text.
Subiectul I B, punctele 1-8 au fost cerințe de vocabular și gramatică, primele 4 notate cu câte 2 punte, iar următoarele 4 cu câte 6 puncte.
Subiectul al II-lea, notat cu 20 de puncte, le-a cerut elevilor să scrie un text de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinte mesajul poeziei/o semnificație a poeziei „Trezire” de Lucian Blaga.
Marţi se va desfăşura proba la Matematică, iar elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine miercuri proba de limba şi literatura maternă.
Rezultatele vor fi comunicate pe data de 31 martie.
93% prezența la proba de Limba și literatura română; cinci elevi eliminați
Prezența la proba de Limba și literatura română din cadrul simulării Evaluării Naționale a fost de 93%, iar cinci elevi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă, a informat luni Ministerul Educației și Cercetării.
”La proba de Limba și literatura română, desfășurată astăzi, în cadrul simulării EN VIII 2025, au participat, potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință – 15:00), peste 161.000 de elevi din totalul celor circa 173.000 de elevi așteptați pentru susținerea probelor. Rată de prezență 93%. Au fost eliminați din examen cinci elevi (tentative de fraudă)”, a precizat sursa citată.
Simularea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a continuă marți cu proba scrisă la Matematică și se încheie miercuri cu proba scrisă de Limba și literatura maternă.
Miercuri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat mai multe informaţii pentru redactarea lucrărilor scrise adresate elevilor de clasa a VIII-a care vor susţine simularea Evaluării Naţionale.
Astfel, elevii vor avea voie, la proba de Limba şi literatura română şi/sau maternă, să sublinieze pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
În cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, este permisă delimitarea propoziţiilor în frază, fără a se considera semn particular.
Un răspuns completat în căsuţa de răspuns va putea fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni va putea fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect.
La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră.
Tot la Matematică, este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
Un răspuns de la subiectul I sau de la subiectul al II-lea va putea fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect. Dacă elevul revine asupra răspunsului selectat/încercuit iniţial şi consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns.