Sfântul Nectarie Taumaturgul, protectorul oamenilor aflați în suferință. În Bucureşti, moaştele sale se află la Patriarhie şi în biserica Mănăstirii Radu Vodă
Sfântul Nectarie Taumaturgul, adică Vindecătorul sau Cel ce tămăduieşte, este cunoscut îndeosebi prin mulțimea minunilor pe care le-ar fi săvârșit, atât din timpul vieţii, cu rugăciunile sale fierbinţi, cât și după adormirea sa.
Sfântul Nectarie s-a născut în orășelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut în dreapta credință, împreună cu cei 6 frați ai săi. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, unde muncește din greu pentru hrana cea de toate zilele. Rămânând fără haine și pantofi, scrie o scrisoare, cu adresa: “Pentru Domnul nostru Iisus Hristos – În ceruri“, pe care o da unui vecin negustor să o pună la poștă. Impresionat, negustorul îi răspunde în aceeași manieră, trimițându-i un pachet cu cele necesare și semnând: „De la Hristos pentru Anastasis“.
Până la varsta de 20 de ani, a lucrat ca pedagog și dascăl pentru clasele mici la Scoala Metocului Sf. Mormânt. Împletea munca și lecturile din Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți cu participarea la slujbe.
La 27 de ani devine monah la Mănăstirea Nea Moni în insula Hios. A urmat Facultatea de Teologie din Atena.
Sfântul Nectarie a tipărit mai multe cărți de răspândire a dreptei credințe. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop și numit Mitropolit de Pentapolis.
În anul 1890, din pricina unor neînțelegeri, a fost trimis în Grecia.
Apoi, cu mult răbdare, a ajuns să dețină funcții importante în ierarhia bisericească pentru ca spre sfarșitul vieții să se retragă în insula Eghina, unde a înființat Mănăstirea Sfânta Treime. A trecut la cele veșnice în anul 1920.
Sfântul Nectarie este renumit pentru minunile pe care le făcea pentru toţi ce-i cereau ajutorul. După trecerea sa la cele veşnice, mormântul său a devenit loc de pelerinaj, iar înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei, văzând minunile ce se săvârşeau acolo şi descoperind moaştele neatinse şi plăcut mirositoare, au hotărât canonizarea Sfântului Nectarie, în anul 1961.
Vindecările Sfântului Nectarie
Sfântul Nectarie de la Eghina este considerat vindecător de cancer și alte boli, un adevărat protector al oamenilor în suferință.
Imediat după plecarea sa din lumea aceasta, a apărut prima dovadă de vindecare. Atunci când maicile de la mănăstirea întemeiată de el au venit pentru a lua trupul Sfantului Nectarie, i-au scos vesta și au așezat-o întâmplător pe patul vecin, unde se afla un paralitic. Spre mirarea tuturor, acesta s-a ridicat din pat și a început sa meargă. După acest moment, cazurile de vindecări miraculoase s-au înmulțit, multimi de oameni au venit să se închine la moaștele Sfântului, ce se găsesc și în ziua de astăzi la Mănăstirea Sfânta Treime, pe care a întemeiat-o în Eghina, pentru a primi în dar sănătatea.
Aproape că nu există spital în România, mai ales cele cu secţii de oncologie, să nu aibă în cabinetele medicilor sau la camera de gardă icoana Sfântului Nectarie din Eghina, supranumit Sf. Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancere. Minunile sale, consemnate în pravilele bisericeşti, sunt de necontestat.
Şi în timpul vieţii sale, ca ierarh al Bisericii Ortodoxe, şi după înălţarea sa la cer, Sfântul Nectarie a salvat şi a schimbat vieţi aparent pierdute.
În Bucureşti, moaştele sale, aduse tocmai din Insula Eghina, din Marea Egee, se află în două locuri: la Patriarhie şi în biserica Mănăstirii Radu Vodă, care are şi hramul marelui vindecător.
Odată cu așezarea raclei cu părticele din moaștele sale la Mănăstirea Radu-Vodă, au început să fie consemnate și la noi nenumărate minuni, probate cu martori. Astfel că mulțime de pelerini din toată țara au început să sosească la Radu-Vodă.