Serviciile de informații din Ucraina: Transnistria nu intenționează să facă apel pentru anexarea la Rusia. Este o ”campanie deliberată de dezinformare care are ca scop destabilizarea situației din regiune”

Generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean / Foto: Profimedia Images
26 februarie 2024, 08:20 (actualizat 26 februarie 2024, 08:40)

Regiunea separatistă Transnistria nu va face apel pentru a se alătura Rusiei, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kiril Budanov, la conferința de presă „Ucraina. Anul 2024” susținută duminică, potrivit Kiyv Independent.

Îngrijorările au apărut după ce Institutul pentru Studiul Războiului a emis un avertisment la data de 22 februarie, potrivit căruia Transnistria ar intenționa să organizeze un referendum privind anexarea sa la Rusia în cadrul Congresului deputaților transnistreni planificat pentru 28 februarie.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28”, a declarat Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a scris, de asemenea, pe site-ul său de internet, în 25 februarie, că zvonul prezintă semnele unei „campanii deliberate de dezinformare care are ca scop destabilizarea situației din regiune”.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, a declarat, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, că scenariul unei posibile anexări a regiunii transnistrene este foarte puţin probabil, odată ce armata rusă nu are acces până aici.

E. S. Marko Shevchenko Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „Eu nu cred că, în prezent, când situaţia în război e clară şi înţelegem că ruşii nu pot veni până în Transnistria, nimeni nu o să le permită, eu nu cred că în această situaţie ei vor proclama independenţa sau cere lui Putin acceptarea în Federaţia Rusă.

CITEȘTE ȘI: Transnistria, o provocare de securitate. Dar ar putea fi şi doar un test

Transnistria este recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei. Regiunea și-a declarat independența în 1991 în urma tentativei sovietice de lovitură de stat. Un acord de încetare a focului între Moldova și Transnistria a prevăzut prezența militară rusă în regiune.

Au existat tensiuni sporite între Moldova și Transnistria de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, existând temeri că ar putea izbucni un conflict armat în Moldova.

CITEȘTE ȘI: Noi scenarii în regiunea transnistreană. Activistul civic Ghennadi Ciorba susţine că Putin ar urma să ceară anexarea regiunii pe 29 februarie. Tiraspolul ar solicita acest lucru într-un congres, pe 28

Vadim Krasnoselsky, liderul desemnat de Rusia în Transnistria, a cerut la 22 ianuarie intensificarea exercițiilor militare și o pregătire sporită în ceea ce el a susținut că este un răspuns la presupusele provocări din Republica Moldova.

Kievul a declarat că va „răspunde ferm” oricăror încercări de a implica Transnistria în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de a destabiliza situația din Moldova, a declarat Ministerul de Externe pe 20 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite