Şeful ANSVSA, discuții cu fermierii din Clopodia, unde e focar de pestă a micilor rumegătoare

4 septembrie 2024, 17:55 (actualizat 5 septembrie 2024, 07:50)

Peste 150 de crescători de oi din judeţele Timiş Şi Caraş-Severin au ieşit din nou în stradă. Pentru a doua zi la rând, oamenii s-au strâns în centrul localitătii timişene Clopodia pentru a cere autorităților să nu le mai omoare ovinele. Aceștia vor ca animalele suspecte de pesta micilor rumegătoare să fie ținute în carantină și să fie ucise doar cele bolnave.

Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, a ajuns la Timișoara, unde a vrut să se întâlnească cu reprezentanţii protestatarilor. Doar că aceștia au refuzat și i-au cerut oficialului să vină în mijlocul lor. Deși inițial nu a vrut, președintele autorității a petrecut într-un final câteva ore cu fermierii.

După ce i-a așteptat în zadar pe reprezentanții fermierilor la Prefectura Timiș și la primăria din Jamu Mare, președintele ANSVSA s-a deplasat în mijlocul protestatarilor, însoțit de forțe de ordine. A fost primit cu aplauze.

Ulterior, oamenii au început să își strige nemulțumirile și să îi ceară oficialului să oprească uciderea oilor. Fermierii cer autorităților carantinarea mioarelor suspecte de boală și retestarea lor ulterioară, iar cele care nu sunt infectate să fie salvate.

Șeful ANSVSA a cerut fermierilor să stea de vorba cu el la Căminul Cultural și discuțiile au durat câteva ore.

Între timp, spiritele s-au încins în fața Căminului Cultural, iar la un moment dat, oamenii au refuzat să mai intre la discuții. La finalul discuțiilor, crescătorii de oi au ieșit confuzi, iar unii mai revoltați.

Președintele ANSVSA a acceptat varianta ca toate oile din focare să fie retestate de astăzi de către specialiști din Timiș și de la București.

Șeful ANSVSA a anunțat că fermierii care au avut animale ucise vor fi evaluați de o comisie, care va stabili dacă pot primi despăgubiri. Valoarea ovinei diferă în funcție de vârsta animalului.

Oficialul ANSVSA a afirmat că nu au fost raportate situaţii în care fermierii să fi declarat nereal numărul efectivelor contaminate, doar pentru a li se plăti despăgubiri.

„Am reuşit în ultimii doi ani şi jumătate să deschidem noi pieţe de export, iar preţul să crească de la 13 lei/kg viu, la 22 de lei la poarta fermei. Acest lucru s-a întâmplat prin eforturi colective ale fermierilor şi ale instituţiilor statului, care au negociat tot ceea ce înseamnă export de ovine. În urma şedinţei de luni a Guvernului, s-a stabilit că ANSVSA împreună cu ministerele de Interne şi al Agriculturii emite un ordin prin care se va interzice pentru 30 de zile tot ceea ce înseamnă mişcarea efectivelor de ovine pe teritoriul naţional, dând posibilitatea fermierilor să ducă animalele spre abator şi spre centrul de colectare, iar din centrul de colectare să poată pleca la export. Prin efortul comun alături de fermieri, sunt convins că într-un timp scurt vom reuşi să devenim indemni de această boală în România”, a afirmat Alexandru Nicolae Bociu.

Cele două focare au apărut în localitatea din Timiş în lunile iulie şi august şi s-au instituit măsurile legale de stopare a răspândirii contaminării ovinelor.

Şeful ANSVSA a explicat în cadrul declaraţiei de presă de la Timişoara că în urmă cu trei săptămâni a avut loc în România o vizită a unei delegaţii de la Comisia Europeană, ai cărei experţi au afirmat, luni, în raport, că serviciile veterinare române şi-au făcut treaba, iar singura modalitate de eradicare a bolii de pe teritoriul României este de a limita mişcarea animalelor.

„Aceşti paşi noi i-am respectat, inclusiv uciderea în focar a animalelor, unde situaţia o impune. De aceea, mergem la faţa locului (în localitatea timişeană Clopodia, n.r.), reevaluăm şi vom comunica de îndată deciziile pe care le vom lua. Unde buletinul de analize va fi pozitiv, cu siguranţă se va acţiona conform legislaţiei europene, adică se vor ucide animalele, prin îngropare sau incinerare. Nu se ştie cum a ajuns boala în judeţul Timiş. Există o anchetă europeană, una epidemiologică naţională, iar când vom avea aceste rezultate, le vom comunica. A avut restricţie în Tulcea, cu restricţie pe o rază de 20 kilometri, iar în Timiş, decizia Comunităţii Europene a fost de restricţie pe 45 kilometri. Astăzi am stins 16 focare (zece în Tulcea şi şase în Constanţa) (…) Dacă fermierul este corect, cu siguranţă va primi despăgubiri. Durata analizei probelor este de maximum 24 de ore şi se emite buletinul de analize. România dispune de cea mai puternică reţea de laboratoare sanitar-veterinare de stat din Europa. Dacă animalele sunt sănătoase, nu vom omorî toate animalele. Nu am avut cazuri de raportări nereale de ovine bolnave, doar pentru a se primi despăgubiri”, a detaliat Alexandru Nicolae Bociu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite