Ciolacu: Finalizăm azi toate procedurile pentru a adopta mâine bugetul. Săptămâna viitoare voi discuta cu şefii unor mari fonduri de investiţii americane

31 ianuarie 2025, 06:58 (actualizat 31 ianuarie 2025, 12:07)

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că se finalizează procedurile pentru adoptarea bugetului în cursul zilei de sâmbătă, fiind deja vizibile primele efecte pozitive.

”Finalizăm azi toate procedurile prealabile pentru a adopta mâine, într-o şedinţă specială de Guvern, bugetul pe 2025. Ştirea finalizării proiectului de buget a avut, ieri, efecte imediate. Dobânda la care se împrumută extern România, pe 10 ani, a scăzut rapid. Vor urma şi alte efecte pozitive. Vor urma şi alte efecte pozitive după ce legea bugetului va trece prin Parlamentul României”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

El a menţionat că detalii despre buget va da ministrul Finanţelor după şedinţa de Guvern de sâmbătă.

„În schimb, atrag atenţia asupra unei singure cifre, cea a exporturilor, care creşte în acest an cu peste 3%. Acesta va fi primul impact major al integrării noastre depline în spaţiul Schengen. Alt efect important este că am avut o lună ianuarie cu vreme bună, asta a permis constructorilor să lucreze intens pe şantiere şi, în special, pe autostrăzi. De aceea, am luat decizia ca bugetul Transporturilor să crească anul acesta faţă de anul trecut cu aproape 20%, iar astfel avem certitudinea că vor fi loturi finalizate chiar în această primăvară”, a transmis prim-ministrul. 

Proiectul Legii bugetului de stat a fost făcut public, joi seară, de Ministerul Finanţelor.

CITEȘTE ȘI: Bugetul pentru 2025: Cheltuieli reduse și investiții majore. Ședința de guvern în care se va aproba bugetul va fi sâmbătă

Premierul a declarat, vineri, că săptămâna viitoare va discuta cu şefii unor mari fonduri de investiţii americane, interesate de ţara noastră, menţionând că sunt semnale clare că parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii „intră într-o noua dimensiune economică”, agreată cu preşedintele Donald Trump la finalul anului trecut.

„Săptămâna viitoare voi discuta cu şefii unor mari fonduri de investiţii americane, interesate de ţara noastră. Sunt semnale clare că parteneriatul strategic cu Statele Unite intră într-o nouă dimensiune economică, agreată cu preşedintele Trump la finalul anului trecut”, a spus Ciolacu la începutul şedinţei de guvern.

El a adăugat că atragerea investiţiilor străine importante este o prioritate şi în acest an.

„Mă bucur că ieri un concern străin a anunţat relocarea fabricii din Bulgaria în România. Fiecare investitor câştigat este esenţial pentru economie”, a conchis premierul. 

Marcel Ciolacu a mai declarat că în şedinţa de guvern de vineri va fi aprobat contractul-cadru care stabileşte detaliile privind condiţiile de acordare a serviciilor de sănătate în anul 2025.

„Aprobăm astăzi şi contractul-cadru ce stabileşte detaliile privind condiţiile de acordare a serviciilor de sănătate în anul 2025. De asemenea, asigurăm până la finalul anului buna funcţionare a Programului naţional de îngrijiri paliative. Vorbim de toate formele posibile de îngrijire – la domiciliu, în ambulatori, sau în regim de spitalizare de zi”, a spus premierul la începutul şedinţei de guvern. 

––––––––––

În ședința de astăzi va fi aprobată o Hotărâre de Guvern pentru reorganizarea Ministerului Muncii, iar aparatul propriu al ministerului va avea maxim 635 de posturi, 4 secretari de stat, un secretar general și doi adjuncți.

Prin reorganizare se reduc patru posturi de demnitate publică. Vorbim despre două posturi de secretar de stat, unul de subsecretar de stat, dar și despre 9 posturi din cabinetele demnitarilor. Totodată vor dispărea 2 posturi de înalți demnitari publici și 12 posturi de consilieri.

Guvernul va aproba, vineri, prin ordonanţă, modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

„Pentru a nu exista riscul neplăţii impozitului specific pe cifra de afaceri, persoanele juridice străine care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale, care nu au înregistrat un sediu permanent în România, au obligaţia să constituie suplimentar o garanţie de 1 milion de euro, similar ca şi în cazul Contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică prevăzut de OUG nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, pentru persoanele străine nerezidente care achiziţionează energie de pe piaţa angro de energie electrică din România (OPCOM)”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Cum arată cifrele proiectului de buget pe instituții și ministere, potrivit informațiilor obținute de TVR

Executivul va aproba şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea Legii nr.185/2017 privind asigurarea calităţii în sistemul de sănătate.

„Prin proiectul de ordonanţă, propunem modificarea alineatului (4) al art. (8) din Legea nr. 185/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul în care modalitatea de calcul al taxei de acreditare, al taxei de reevaluare, precum şi al celei de reacreditare – şi nu nivelul efectiv al acestor taxe – să se aprobe prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui ANMCS, la propunerea fundamentată a ANMCS”, conform notei de fundamentare.

Printr-o hotărâre, Guvernul va aproba modificarea şi completarea Metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, aprobate prin HG nr. 970/2023.

„În scopul asigurării egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi în domeniul muncii şi al educaţiei, a recunoaşterii în mod specific a dreptului fiecărui cetăţean la un mediu de lucru şi de educaţie fără violenţă şi hărţuire, pentru încurajarea şi menţinerea unei culturi a muncii bazate pe respect şi demnitate reciprocă, instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, civile şi militare, instituţiile de învăţământ superior şi unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi companiile private au obligaţia de a pune în aplicare metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, denumită în continuare metodologia, pe baza Ghidului privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă”, conform notei de fundamentare a proiectului.

În şedinţa de Guvern vor fi analizate şi proiectele de lege privind bugetul de stat pe anul 2025 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.

Va fi analizat şi un proiect de ordonanţă privind stabilirea unor măsuri pentru implementarea programelor naţionale din domeniul lucrărilor publice. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă