Liderii coaliției au anunțat europarlamentare şi locale comasate în iunie. Listă comună PNL-PSD la europarlamentare și candidaturi separate la locale. Prezidențiale în septembrie
Alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale şi vor avea loc în iunie, iar PSD şi PNL vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare şi separat la alegerile locale, au anunţat, miercuri seara, liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, într-o conferință de presă comună. Coaliția a anunțat de asemenea că alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare – în decembrie.
„Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună„, a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Parlamentului.
Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna septembrie, iar cele generale în decembrie, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Liderul social-democrat s-a referit şi la avantajele comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. „Faptul că am decis să facem această comasare nu este ceva împotriva democraţiei, ci, dimpotrivă, un vot în plus pentru democraţie şi pentru a avea o reprezentare corectă pentru români. Am decis, şi le mulţumesc colegilor mei din PSD, astăzi, la fel ca şi colegilor din PNL, să avem şi o alianţă electorală pentru europarlamentare„, a afirmat Marcel Ciolacu.
Declarațiile celor doi lideri vin la capătul unor săptămâni de negocieri, adesea tensionate. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au avut și o discuție cu șeful statului înainte să facă publice deciziile din coaliție.
Liderii coaliției au făcut declarații comune de presă
ACTUALIZARE Declarații Marcel Ciolacu:
- Știm cu totii istoricul coaliției
- România, cu toate crizele suprapuse, se afla și în fața unei crize sociale
- N-am nicio reținere de a ne angaja în acest proiect politic
- Ne-am asumat o decizie politică
- Faptul că anunțăm comasarea nu este ceva împotriva democrației, ci este un vot în plus pentru democrație
- Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista comună la europarlamentare
- Este evident că doar cele două mari partide pot face față unui val extremist
- Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această luptă
- Este vorba de stabilitatea României
- În trecut, România a mai luat astfel de decizii
- Așa am putut să intrăm in UE si NATO
- Acum avem două obiective la fel de importante: să intrăm în Schengen și în 2026 România să fie membră a OECD
- Nu văd nimic nedemocratic să-ți asumi cu curaj niște lucruri bune pentru români și pentru România
- În septembrie avem alegeri prezidențiale
- Pe 8 decembrie ar fi alegeri generale
ACTUALIZARE Declarații Nicolae Ciucă:
- Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri – locale și europarlamentare.
- Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare am consultat Birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliție
- Decizia finală, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună
- Decizia a presupus asumarea responsabilității politice, responsabilitate politică ce vizează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare, și, desigur, ține cont de interesul cetățenilor României și contextul de securitate
- Din toate discuțiile pe care le-am avut, românii își doresc stabilitate, liniște, își doresc să-și vadă de viața de zi cu zi
- Este absolut necesar ca, în anumite momente, partidele politice să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru tot ceea ce înseamnă interesul românilor și stabilitatea țării.
- Nu ne putem permite să fragilizăm stabilitatea țării, pentru micile orgolii politice
- PNL a mandatat executivul partidului să discute în coaliție și să agreeze această formulă de comasare a alegerilor europarlamentare cu liste comune si a alegerilor locale prin forțe proprii
Liderii coaliției au avut discuții și ședințe – separat și împreună – pentru a lua deciziile finale
ACTUALIZARE La ora 19.00 aflăm decizia oficială privind comasarea alegerilor. Informațiile de până acum arată că vom vota pe 9 iunie pentru europarlamentare și locale, iar PNL și PSD vor avea liste comune pentru Parlamentul European. Cap de lista ar putea fi o femeie, candidat independent. Pentru prezidențiale și parlamentare sunt mai multe scenarii vehiculate, discutate inclusiv cu șeful statului. De altfel, a fost o zi plină de întâlniri și discuții pentru liderii coaliției de guvernare, împreună, dar și separat.
ACTUALIZARE Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, miercuri, că liberalii şi PSD merg pe liste comune la alegerile europarlamentare. „La europarlamentare am decis să avem liste comune”, a afirmat Ciucă. Întrebat în legătură cu complicaţiile în legătură cu susţinerea unei liste comune PSD – PNL şi campania pentru locale, dacă există un risc de sancţiune din partea electoratului liberal, el a răspuns: „Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării”.
ACTUALIZARE Pe masa coaliției sunt mai multe scenarii, dar se conturează deja varianta unei alianțe politice sau electorale. Liderii partidelor au avut o nouă ședință în această dimineață. După-amiază sunt programate reuniuni separate în forurile de conducere ale fiecărui partid. Marele anunț e așteptat în această seară.
Liderii coaliției profită de reuniunea CSAT pentru a purta o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis privind listele comune și comasarea. Surse politice spun că e posibil ca la alegerile locale să existe unii candidați comuni. Urmează să se discute și despre prezidențiale, care – potrivit unor surse – ar putea avea loc în luna septembrie.
Lucian Bode, secretar general al PNL: Noi consultăm Biroul Politic Național. După ce îl consultăm, vă dăm rezultatul.
Opoziția respinge comasarea alegerilor
Opoziția respinge comasarea sub orice formă.
Cătălin Drulă, președinte USR: Dreapta Unită va avea candidați comuni la toate alegerile. Avem un obiectiv crucial: nu îi vom lăsa să fure viitorul României. Comasarea pe care o propun PSD și PNL este o crimă împotriva democrației românești. Ceea ce doresc Marcel ciolacu și Nicolae Ciucă este instaurarea partidului unic în România.
Comasarea europarlamentarelor cu localele ar avea avantaje electorale clare pentru partidele la putere, spun experții.
Emilian Isăilă, jurnalist: Pentru alegerile din 9 iunie, această comasare între europarlamentare și locale, cred că principalul partid avantajat e PNL, care primește sprijin din partea PSD. Dar și PSD va avea un oarecare avantaj, primarii vor avea interesul principal de a scoate cetățenii la urne.
Nici discuția despre cine va deschide o eventuală listă comună la europarlamentare nu s-ar fi încheiat. Potrivit surselor, Marcel Ciolacu l-ar prefera pe Mihai Tudose, dar nu e exclus nici un independent.
ACTUALIZARE Ședința coaliției s-a terminat, dar decizia nu a fost făcută publică și urmează să fie discutată mai departe în fiecare dintre conducerile celor două partide.
Rareș Bogdan, PNL: Am convenit cu toții să mergem în fața partidelor noastre pentru a discuta atât principiile, cât și un proiect important.
Mihai Tudose, PSD: Mai mult de 60% din români doresc comasarea
Șeful campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare a PSD, Mihai Tudose, a spus că „mai mult de 60% din români doresc comasarea și o majoritate chiar mai mare dorește o continuitate a guvernării, o stabilitate și o coerență în guvernare”, potrivit unei cercetări sociologice solicitate de partid.
Mihai Tudose, PSD: Trebuie să avem în vedere și ceea ce se întâmplă în Europa, în țările partenere, precum și construcțiile politice la nivel de Parlament European, de Comisie Europeană. Nu putem fi defazați complet față de aceste lucruri. Decizia a fost ca astăzi, la ora 16.00, să avem structuri de conducere simultan, să vedem ce spun partidele de strategia pe care noi am convenit să le-o propunem, vom avea o coaliție imediat după aceste întâlniri de la ora 16.00, iar la ora 19.00, cei doi președinți ai celor două partide vor face declarații comune.
Ședința liderilor coaliției a început în jurul orelor 8.30, premierul Marcel Ciolacu a ajuns la Palatul Victoria, au ajuns și liderii PNL, a transmis Vlad Ungar, de la Palatul Victoria.
În ședință va fi consfințită înțelegerea pe care liderii PNL și PSD au făcut-o deja zilele trecute, o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale, liste comune, cel mai probabil, ale PNL și PSD, deschise însă cu un candidat comun, un independent agreat de ambele partide, iar în ce privește comasarea prezidențialelor cu cele parlamentare, încă nu s-ar fi ajuns la o înțelegere.
După întâlnirea de la Palatul Victoria va fi și o înțelegere cu șeful statului. La ora 13.00 este ședința CSAT, urmând ca la ora 15.00 să fie ședința PSD în care liderii social-democrați își dau acordul. La ora 16.00 și PNL va aproba, într-o ședință, această decizie. Pe searăeste posibil să fie anunțul oficial comun.