Sectorul constucțiilor este în scădere. Analiștii avertizează că ar putea trage în jos întreaga economie. Cum va evolua prețul caselor

25 februarie 2025, 10:05

Sectorul clădirilor nou ridicate este în cădere liberă. Scăderea s-a accentuat la finalul anului trecut, iar România a ajuns pe ultimele locuri în clasamentul din Uniunea Europeană. Situaţia ar putea trage în jos întreaga economie, avertizează analiștii.

Iar veştile nu sunt bune nici pentru acest an. Incertitudinile de pe scena politică, schimbările fiscale şi lipsa de noi autorizaţii de construire vor face ca preţurile la imobiliare să crească.

Anul trecut, la nivel naţional, s-au constuit cu aproape 6 procente mai puţine clădiri faţă de 2023. Cea mai mare scădere au înregistrat-o clădirile rezidenţiale, adică cele destinate populaţiei pentru locuit. Doar clădirile inginereşti au crescut, nesemnificativ, însă, cu doar 2 procente.

Declinul, în special cel înregistrat în ultimul trimestru al lui 2024, arată cea mai puternică prăbuşire a lucrărilor de construcţii de la nivel de Uniune Europeană.

Numai în luna decembrie din 2024, în România s-au construit cu aproape 13 procente mai puţine clădiri faţă de aceaşi lună a lui 2023. Polonia şi Austria sunt imediat sub ţara noastră când vine vorba de scăderea numărului lucrărilor de construcţii.

La polul opus se află Spania, Cehia și Slovacia. În aceste ţări sectorul a înregistrat creşteri chiar şi de peste 10 procente.

Reprezentanţii industriei spun că au prevăzută această situaţie încă de acum 2 ani.

Adriana Iftime, director general la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: În anul 2023, angajatorii din construţii au trebuit au trebuit să mărească salariile odată de la 3 mii apoi la 4 mii şi apoi de la 4 mii la 4.582 de lei, salariu (nr. minim) brut, tocmai pentru a compensa aceste retrageri de facilităţi fiscale.

Anul 2024 a fost foare greu din punct de vedere al decontări facturilor, plata facturilor s-a făcut cu 6-7 luni întârziere.

Bogdan Ivan, secretar general, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România: Anul trecut au fost anunţate mai multe creşteri de impozite şi taxe, lucru care i-a făcut în ceea ce priveşte pe constructori aceştia să analizeze de două ori începerea altor lucrări de construire în ţară. Să nu uităm faptul că în Capitală încă suntem într-o perioadă în care PUZ-urile au fost suspendate, lucru care a generat o scădere dramatică a tuturor lucrărilor rezidenţiale.

Dezvoltatorii nu prevăd o îmbunătăţire anul acesta. Se aşteaptă chiar la un record negativ în ceea ce priveşte numărul clădirilor nou ridicate.

Bogdan Iliescu, dezvoltator imobiliare: Cel mai afectat va fi clientul final, care va avea un stoc limitat de apartamente noi în cadrul oraşului său va fi nevoit să se ducă în afara oraşului unde anumite localităţi sunt mai deschise pe partea de construcţii.

Economiştii spun că scăderea numărului de clădiri nou ridicate vă frâna şi mai mult economia.

Adrian Negrescu, analist financiar: Sectorul construcţiilor atrage afaceri pe orizontală: de la industria materialelor de construcţii, la transport, la depozitare, la mobilă, la electrocasnice. Practic întreaga economie depinde de sectorul construcţiilor. Dacă sectorul construcţiilor se prăbuşeşte mi-e teamă că drumul spre recesiune este aproape sigur.

Şi cum cererea pentru locuinţe este în continuare mare şi oferta în scădere, anul acesta experţii în imobiliare se aşteaptă ca preţul unei case să crească în medie cu aproape 15%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite