Sebastian Burduja reacționează la moțiunea împotriva sa și criticile privind gazele din Marea Neagră: „România nu trebuie să fie în ghearele șantajului energetic”

31 martie 2025, 12:06 (actualizat 31 martie 2025, 14:49)

Senatul dezbate și votează luni, începând cu ora 16:00, moțiunea simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a declarat, la TVR INFO, că va fi prezent la dezbateri, considerând că este o oportunitate de a prezenta realizările ministerului.

„Este un gest de respect față de Parlamentul României, dar mai ales față de români. Deci, izolaționiștii care spun că nu m-aș prezenta mint într-un stil caracteristic. Pentru mine e o oportunitate să informez pe toți românii. Sunt câteva rezultate remarcabile. De exemplu, anul trecut am pus în funcție 1.255 de megavați, mai mulți decât în precedenții 8 ani în total. Și, așa cum am mai spus, fiecare megavat în plus înseamnă o șansă mai mare pentru românii să aibă facturi mai mici la energie electrică. Deci, e o oportunitate, eu mă bucur că avem acest dialog în Senatul României și abia aștept.”

Replica pentru AUR: „Habar n-au prevederile legale”

Referitor la solicitarea de demisie venită din partea AUR, care a acuzat probleme privind golirea depozitelor de gaze, ministrul Energiei a respins acuzațiile, explicând că România a trecut iarna cu stocuri suficiente.

„Cei de la AUR habar n-au prevederile legale, mandatul ministrului și așa mai departe, dar lucrurile acestea nu ne mai surprind. Vă amintiți probabil că toamna trecută, domnul Călin Georgescu, fost candidat la prezidențiale,spunea public că depozitele României de gaz sunt goale. A venit căldura, am ieșit din sezonul rece și am încheiat sezonul rece cu aproape un miliard de normali metri cub de gaz, în contextul în care ne-ar mai fi ajuns probabil încă câteva luni de zile, fără probleme. Deci nu s-a pus în discuție să nu avem gaz sau să rămână românii fără gaz.

El a menționat că problemele apărute la Depogaz au fost cauzate de „o deficiență managerială” și că ministerul nu intervine în deciziile comerciale ale companiilor din domeniu.

La DepoGaz a existat o deficiență managerială. DepoGaz e o companie practic independentă în cadrul RomGaz și a încălcat anumite prevederi contractuale din relația cu furnizorii, permițând o extracție mai mare într-o anumită perioadă. Asta a fost o decizie de management defectuos din punctul meu de vedere și asta se reflectă și în raportul corpului de control.

Atributul Ministerului Energiei este să urmărească gradul total de umplere al depozitelor și vă spuneam că am încheiat sezonul rece cu un miliard de normali metri cubi undeva la peste o treime grad de umplere. În rest, modul în care distribuie extracția pe fiecare furnizor în parte și așa mai departe, acestea sunt decizii comerciale, nu le ia un ministru și nu le va lua niciodată un ministru pentru că ar însemna să interfereze cu funcționarea pieței„, a subliniat Burduja.

Despre exploatarea gazelor din Marea Neagră: „România nu trebuie să fie în ghearele șantajului energetic”

Organizațiile de mediu au criticat proiectul Neptun Deep privind extragerea gazelor din Marea Neagră și au cerut demisia ministrului. Burduja a respins aceste critici și a susținut că România trebuie să devină independentă energetic.

Despre mesajul premierului Marcel Ciolacu ”Drill, Sebi, drill! a spus că este pentru tot mediul economic românesc. E un mesaj care se bazează pe încurajarea investițiilor, pe o Românie sigură și independentă energetic și pe faptul că țara noastră nu trebuie să fie în ghearele șantajului energetic de la Est, trebuie să fie o țară pe picioarele ei. Asta înseamnă să ai o energie sigură, o energie cât mai ieftină și abia în al treilea rând și atunci când se poate, fără să pericliteze securitatea și competitivitatea țării, o energie cât mai curată.”

Acuzațiile Greenpeace,“ ”o aberație”

Referitor la poziția Greenpeace, Burduja a catalogat acuzațiile privind vestigiile antice de pe fundul mării drept „o aberație”: Despre Greenpeace pot să vă spun doar că ceea ce contestă la Neptune Deep este că ar fi vestigii antice pe fundul Mării Negre la 160 de kilometri în larg, undeva la adâncimi între 100 și 1000 de metri. Vă dați seama că o asemenea aberație spune totul despre pregătirea și poate și intențiile acestor asociații de mediu.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite