„Se vor ciocni inevitabil”. Cât va dura relația Trump-Musk? Alianța dintre cel mai puternic om din lume și cel mai bogat om din lume, o amenințare dublă pentru democrație

11 februarie 2025, 10:52 (actualizat 11 februarie 2025, 11:00)

„Bromance”-ul dintre Donald Trump și Elon Musk s-ar putea estompa, dar cei doi megalomani ar putea totuși remodela SUA atâta timp cât afecțiunea capricioasă a lui Trump rezistă, notează publicația britanică The Guardian.

O imagine valorează cât o mie de cuvinte – sau, mai precis, 288 de milioane de dolari, arată The Guardian. Aceasta este suma pe care antreprenorul din domeniul tehnologiei, Elon Musk, a donat-o pentru campania electorală prezidențială a lui Donald Trump. Recompensa sa a fost ilustrată dramatic pe coperta revistei Time din această săptămână: o imagine cu Musk, cu o ceașcă de cafea în mână, stând în spatele biroului Resolute, folosit de fiecare președinte american începând cu Jimmy Carter.

Unii au speculat că fotografia cu „Președintele Musk” a fost concepută pentru a-l provoca pe Trump, cunoscut pentru sensibilitatea sa la critici și pentru faptul că venerează revista Time, unde a fost desemnat de două ori „persoana anului”. Președintele a reacționat vineri cu o glumă acidă: „Revista Time mai există? Nici măcar nu știam asta.”

La rândul său, Musk a scris pe platforma sa de socializare, X: „Îl iubesc pe @realDonaldTrump atât de mult cât poate iubi un bărbat heterosexual un alt bărbat.”

Cei mai puternici doi oameni de pe planetă

Trump și Musk împărtășesc un apetit pentru haos, încălcarea regulilor și provocarea liberalilor. Convergența dintre cel mai puternic om din lume și cel mai bogat om din lume semnalează o amenințare dublă pentru democrație, în ochii criticilor.

Poate rezista acest „bromance”? Istoria recentă este plină de exemple de acoliți ai lui Trump care au amenințat să-i fure din lumina reflectoarelor și au plătit prețul. Scepticii au prezis sfârșitul axei Trump-Musk aproape de la început, sugerând că două ego-uri atât de mari se vor ciocni inevitabil.

Dar alții văd o relație simbiotică, care ar putea dura. Joe Walsh, fost reprezentant republican și critic al lui Trump, a declarat: „Sunt cei mai puternici doi oameni de pe planetă în acest moment. Au nevoie disperată unul de celălalt. Sunt în asta pe termen lung, așa că cei care cred că lucrurile se vor destrăma în una-două luni se amăgesc. Vom asista la patru ani cu acești doi acționând împreună. Sunt ca doi monștri și în fiecare zi devin mai puternici.”

La prima vedere, Trump și Musk au puține în comun. Trump este un dezvoltator imobiliar de 78 de ani și o vedetă a reality TV, provenit din New York, care a intrat târziu în politică, petrece ore întregi pe terenul de golf și are un orizont cultural ancorat în anii ’80.

Musk, în vârstă de 53 de ani, s-a născut în Africa de Sud în perioada apartheidului rasial, și-a făcut averea în Silicon Valley și este directorul executiv al Tesla, producător de vehicule electrice, și al SpaceX, o companie de rachete care vizează explorarea spațiului. El a declarat public că are sindromul Asperger, o afecțiune din spectrul autismului.

În 2016, Musk a declarat că Trump „nu pare să aibă caracterul potrivit pentru a reprezenta bine Statele Unite”. În 2022, Trump l-a descris pe Musk drept un „șarlatan” pentru că i-a susținut pe adversarii săi în alegerile din 2016 și 2020. Până anul trecut, însă, ambii și-au schimbat radical poziția.

Musk și-a oferit sprijinul lui Trump în alegerile împotriva Kamalei Harris, devenind principalul său donator, vorbind la mitingurile de campanie și promovând propaganda pro-Trump pe platforma sa de socializare, X. A petrecut noaptea alegerilor la proprietatea lui Trump din Mar-a-Lago, în Palm Beach, Florida, și a sărbătorit inaugurarea acestuia cu un aparent salut nazist.

Până acum, Musk a fost cea mai mare diferență dintre primul și al doilea mandat al lui Trump. Supranumit „primul prieten” (first buddy), el a fost numit șef al „departamentului pentru eficiență guvernamentală” (Doge), o echipă specială însărcinată cu restructurarea agențiilor federale, reducerea bugetelor, eliminarea risipei și corupției și concedierea angajaților.

Cunoscut pentru un stil de conducere bazat pe frică și loialitate absolută, Musk a adus în administrația federală mentalitatea Silicon Valley de „mişcă-te rapid şi distruge lucruri”, fără a ține cont de Constituție sau de statul de drept.

Manifestații anti Elon Musk/Foto: Profimedia Images

Echipa sa Doge, formată din tineri ingineri software, a obținut rapid acces la sistemul de plăți al trezoreriei, responsabil pentru un miliard de tranzacții pe an, totalizând 5 trilioane de dolari. Acest sistem include informații sensibile despre conturi bancare și plăți de securitate socială.

Apoi, Doge a desființat Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) fără a solicita autorizația necesară din partea Congresului. Distruge, astfel, un instrument esențial al influenței americane și întrerupând programe vitale de hrană și medicamente la nivel global.

Tacticile Doge au inclus blocarea accesului angajaților, înghețarea finanțării, rezilierea contractelor de închiriere și oferirea de pachete de „demisie amânată” lucrătorilor. Musk folosește, de asemenea, platforma sa X pentru a promova agenda lui Trump, a ataca criticii și a face declarații scandaloase. El a etichetat USAID drept „malefică” și „o organizație criminală”, fără a oferi vreo dovadă.

Musk nu este un angajat guvernamental cu normă întreagă, ci deține statutul de „angajat guvernamental special”, ceea ce îi permite să evite dezvăluirile financiare și procesele publice de verificare. Chuck Schumer, liderul minorității democrate din Senat, a declarat: „Un guvern din umbră, neales, preia ostil controlul administrației federale.”

Însă Trump pare nepăsător, afirmând: „Elon nu poate și nu va face nimic fără aprobarea noastră. Și îi vom da aprobarea unde este potrivit. Unde nu este potrivit, nu o vom face.” O sursă de la Casa Albă a declarat pentru The Guardian că președintele l-a recrutat pe Musk pentru a face „chestii nebunești” și că acesta livrează exact ce se aștepta.

Pentru unii analiști, această alianță are sens. Bill Whalen, cercetător la Hoover Institution de la Universitatea Stanford, California, a explicat: „Putem presupune cu certitudine că Donald Trump a admirat dintotdeauna bogăția, iar pe această planetă există doar o mână de oameni pe care îi poate privi de jos din acest punct de vedere – iar Musk este unul dintre ei.”

Trump are, evident, puterea de care Musk se hrănește, dar un lucru pe care îl au în comun este faptul că amândoi se bucură să fie disruptori și creatori de haos.”

Musk are atât stimulente financiare, cât și ideologice. Companiile sale au contracte extinse cu guvernul federal și, în calitate de șef al Doge, el este într-o poziție în care poate simplifica reglementările astfel încât să le aducă beneficii directe.

De asemenea, și-a găsit un aliat în Trump și în mișcarea sa Make America Great Again (MAGA), afirmând clar că este concentrat pe eliminarea așa-numitei agende „woke”. A desființat inițiativele de diversitate, echitate și incluziune (DEI) la X, fosta platformă Twitter, și pare să aducă aceeași mentalitate și în activitatea sa guvernamentală.

El împărtășește viziunea lui Trump asupra rasei. Musk a afirmat în mod fals că guvernul sud-african permite un „genocid” împotriva fermierilor albi; Trump a anunțat că va opri orice ajutor pentru Africa de Sud din cauza a ceea ce el a numit „o încălcare masivă a drepturilor omului” printr-o nouă lege privind drepturile funciare.

„Se vor ciocni inevitabil”

Cu toate acestea, nicio lună de miere nu durează pentru totdeauna. Popularitatea lui Musk scade rapid, chiar și în rândul republicanilor. Potrivit unui sondaj recent realizat de The Economist/YouGov, doar 43% dintre respondenții republicani spun că vor ca Musk să aibă „o mică” influență, iar 17% nu vor ca el să aibă „nicio influență”.

Săptămâna aceasta, protestatarii din fața clădirilor guvernamentale au purtat pancarte pictate manual pe care scria: „Nimeni nu l-a ales pe Elon.”

Demonstrații împotriva lui Elon Musk/Foto: Profimedia Images

Democrații din Congres l-au transformat în ținta principală, acuzându-l de o preluare ilegală a puterii. Reprezentantul Jared Golden din Maine a scris pe X: „Alegătorii mei, și majoritatea acestei țări, l-au pus pe Trump la Casa Albă, nu pe acest miliardar ciudat, neales.”

Această situație l-ar putea face pe Musk un paratrăsnet util pentru Trump, distrăgând atenția de la președinte. Însă, pe termen lung, Musk ar putea deveni o povară politică, determinând alegătorii să se întrebe cine este, de fapt, stăpânul și cine este păpușa. Presiunea din partea aliaților precum Steve Bannon – un critic dur al lui Musk și al altor oligarhi din domeniul tehnologiei – și a republicanilor din Congres ar putea crește pe măsură ce se apropie alegerile de la mijlocul mandatului de anul viitor.

Rick Wilson, co-fondator al Lincoln Project, un grup pro-democrație care a lansat săptămâna aceasta un clip de atac intitulat „Președintele Musk”, a declarat: „Se vor ciocni inevitabil. Când Trump va vedea că Elon îi provoacă daune politice, va rupe legătura într-o clipită. Nici măcar nu va dura cinci bătăi de inimă. Odată ce va realiza că Elon îl trage în jos în sondaje – și că Elon a devenit spectaculos de nepopular în ultimele săptămâni – Musk va avea un moment dificil.”

Pe de altă parte, Musk nu este ca oricine altcineva pe care Trump l-a întâlnit până acum. Averea sa estimată la 426 de miliarde de dolari o eclipsează pe cea a președintelui. Deține o influență uriașă prin X. S-ar putea dovedi mult mai greu de eliminat decât foștii locotenenți ai lui Trump.

Charlie Sykes, autor conservator și comentator, a declarat: „Nu știu cum rezolvă Trump problema Elon. Pe oricine altcineva îl poate concedia sau distruge. Poate scăpa ușor de Marco Rubio. Poate distruge viitorul politic al lui JD Vance cu o postare pe Truth Social. Dar este blocat cu Elon Musk. Elon Musk are acum propria sa bază de putere. Are propriul cult al personalității. Va veni un moment în care aceste ego-uri se vor ciocni – nu poate exista decât un singur stăpân al universului în același timp – dar cum se va rezolva această situație? Cum se va dezlipi Trump de monstrul lui Frankenstein cu care s-a băgat în pat?”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite