Se pregătesc reguli noi pentru conducătorii de trotinete, după ce acestea au devenit a treia cauză a accidentelor rutiere grave. Printre măsuri, limitarea vitezei la 15 km/h
Trotineta electrică a câștigat în ultimii ani popularitate datorită avantajelor pe care le oferă ca mijloc de transport alternativ la mașină și chiar bicicletă. Odată însă cu creșterea numărului lor, numărul accidentelor grave de circulație provocate de conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani: 198 de cazuri, 13 persoane decedate, peste 200 de persoane rănite grav și 12 rănite ușor, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției Române. Ca efect, în Parlament se pregătește reducerea limitei de viteză, mai ales că interdicția actuală de deplasare cu trotinetele electrice pe trotuare nu este respectată.
GABRIEL ANDRONACHE, iniţiator, liderul deputaţilor PNL: Amendamentul vizează reducerea la 15 km/h, din construcţie, a vitezei cu care se poate deplasa o trotinetă electrică. Este necesară o intervenţie astfel încât cetăţenii să se poată feri în situaţia în care o trotinetă condusă de o persoană se îndreaptă spre ei, punându-le viaţa în pericol. Nu există norme, de exemplu, care se referă la răspunderea comerciantului care pune în vânzare trotinete cu un regim de viteză peste limita prevăzută de lege. De asemenea, nu există sancţiuni pentru cei care modifică aceste trotinete.
Potrivit legii, trotinetele electrice pot fi folosite doar pe pistele de bicicletă. Iar dacă pistele nu există, doar pe drumurile din orașe, cu o viteză maximă legală de 25 de kilometri la oră. O limită care nu este respectată nici măcar de către vânzătorii de astfel de vehicule. Pe internet nu sunt puține cazurile în care marfa este lăudată că prinde viteze de 45 până la 90 de kilometri la oră.
Intenția autorităților române de a coborî limita de viteză pentru trotinetele electrice începând cu anul viitor nu este unică în Europa. În alte state care se confruntă cu un număr mare de accidente și decese comise cu aceste vehicule se dorește limitarea vitezei de deplasare până la cel mult 10 km/h, cazul Franței, de exemplu.