Se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, care a făcut 1570 de morți și peste 11 mii de răniți
56 de secunde de groază pe care mulți români nici azi nu le pot uita. Cutremurul de magnitudine 7,2 pe scara Richter a zguduit țara în 4 martie 1977. Au murit atunci 1570 de persoane. Capitala a fost cel mai crunt lovită. Spitalele erau pline de răniți. O înregistrare audio de atunci dă fiori și azi, după peste 40 de ani.
În 1977, Costel Cârlan avea 10 ani și locuia la parterul unui bloc de 10 etaje din Militari. Cutremurul l-a rupt în două. Și-a pierdut toată familia în 56 de secunde. Tatăl a murit după ce o țeavă i-a străpuns inima.
Costel a supravieţuit printr-un miracol. TVR l-a filmat la scurt timp după ce a iesit din spital. Iar imaginile s-au păstrat până acum. Băiețelul a fost salvat de doi pereți care s-au suprapus chiar deasupra lui. Acolo s-a adăpostit copilul. A fost găsit și salvat dintre dărâmături la ora 4 dimineața.
Catrinel avea 7 ani în 1977. A supravieţuit, după ce blocul Nestor, în care locuia, s-a prăbuşit la cutremurul din 4 martie. După 40 de ani a revenit pentru prima oară în acel loc.
1570 de români nu au avut aceeași șansă și și-au pierdut viața.
Printre morți au fost și mari personalități pe care le-a plâns o țară întreagă: actorul Toma Caragiu, cântăreaţa Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneţ. Zeci de mii de răniți au umplut spitalele. Cel mai afectat a fost Bucureștiul.
Peste 300 de blocuri, construite înainte de război, au fost distruse. Nicolae Ceaușescu s-a întors a doua zi din turneul pe care îl făcea în Africa și a dat ordin ca orașul să fie curățat în cel mult o lună.
Și astăzi, 186 de clădiri din Capitală stau să se prăbușească la primul cutremur puternic. Autoritățile au investit de-a lungul timpului în tot felul de campanii de salvare, dar prea puțin în consolidarea clădirilor.