Se conturează o criză de profesori în următorii zece ani. Specialiştii în educaţie spun că rezolvarea crizei stă și în creşterea salariilor

13 iunie 2024, 19:25 (actualizat 13 iunie 2024, 19:27)

România se îndreaptă repede şi sigur spre o criză majoră de cadre didactice în următorii zece ani, atrag atenţia specialiştii. Mare parte din profesorii care au acum 55 de ani vor ieşi la pensie, iar sistemul nu îi poate înlocui atât de repede cu oameni experimentaţi şi motivaţi să predea. Specialiştii în educaţie spun că rezolvarea crizei stă în creşterea salariilor, formare şi condiţii de muncă îmbunătăţite.

La Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală, în următorii zece ani 15 profesori se vor pensiona. Tinerii nu au nici experienţa cadrelor didactice cu vechime, nici motivaţia acestora.

Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: Pentru noi este dramatic. Avem situaţii în care ne punem mâinile în cap şi zicem ferească Dumnezeu de aşa ceva. Şi cu toate astea ei intră la clasă, da? Intră la clasă, inclusiv aici.

Potrivit legii, profesorii pot lucra până la 65 de ani, cu posibilitate de prelungire până la 68 de ani. În anumite condiţii, unii vor putea lucra chiar și până la 70 de ani.

Monica Alexandrescu, profesoară de Filosofie, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: Eu aş avea dreptul să ies la pensie peste doi ani. Eu consider ca fiind pensionarea un drept şi nu ar trebui să fie o obligaţie. Criză este deja. Știu de şcoli în care predau copii care au absolvit liceul acum doi ani. Şi eventual sunt studenţi, dar nicidecum să fi încheiat ceva.

În vârstă de 65 de ani, profesoara Eleonora Fojică, de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Bucureşti, îşi doreşte să-şi continue activitatea la catedră.

Eleonora Fojică, profesoară de franceză, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Bucureşti: Eu aş putea să mă pensionez anul acesta, nu am să o fac însă. Mă simt la fel de capabilă să îmi fac orele ca şi în anii trecuţi. Tinerii trebuie atraşi spre această meserie. Sistemul trebuie făcut mai atractiv, mai stimulativ.

Specialiştii în educaţie atrag atenţia că dimensiunea crizei din educaţie care se prefigurează în următorii zece ani este uriaşă.

Citește și: Criză de profesori în România. Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea: Mentoratul, îmbunătățirea condițiilor de muncă și salarii atractive, printre soluții

Peste 50% dintre profesorii din învăţământul primar din România aveau mai mult de 50 de ani în 2020, potrivit datelor Eurostat. Aproape 30% dintre profesorii de gimnaziu şi liceu aveau şi ei peste 50 de ani în 2020. E nevoie de bani, condiţii de muncă şi formare pentru a limita efectele dezastrului.

Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei: Trebuie adus salariul unui profesor aproximativ la nivelul salariului unui medic rezident, pentru că trebuie să atragem resursa umană de bună calitate. Iar resursa umană de bună calitate se atrage la începutul profesiei, nu la finalul profesiei. Deci nu contează atât de mult salariul când eşti profesor plin, cu 30 de ani vechime. Contează ce salariu ai când ai 25 de ani şi când îţi începi cariera.

Iar salarizarea diferenţiată poate fi o soluţie, spune fostul ministru. Directorii unităţilor de învăţământ sugerează încă o rezolvare a problemei.

Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: Problema este o dată că nu ne lasă pe noi, ca şcoli, să angajăm oamenii şi să ne impunem propriile criterii şi să angajăm în deplină cunoştinţă de cauză, asumându-ne responsabilitatea actului educaţional şi al calităţii.

Din cei aproape 210.000 de profesori pe care România îi are, doar 19.000 au între 18 şi 30 de ani, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Citește și: Statutul Elevului, în dezbatere. Sală specială pentru elevii care deranjează ora. Fără telefoane în timpul cursurilor

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite