Scandal după aprobarea pragului pentru abuzul în serviciu. Rareș Bogdan solicită liderilor coaliției care și-au dat acordul pentru amendament să își asume public decizia
Subiectul a provocat reacţii puternice în societate, faţă de încercarea Coaliţiei de la putere de a legaliza din nou celebra Ordonanţă 13 din Guvernarea Grindeanu.
În vâltoarea dezbaterilor de miercuri de la Senat despre pensiile speciale, senatorii puterii au votat rapid, fară prea multe dezbateri o modificare la Codul Penal prin care se poate considera abuz în serviciu doar dacă paguba materială provocată este de peste 250 000 de lei. Curtea Constituțională ceruse Parlamentului să stabilească un prag, fară însă să specifice valoarea acestuia. 200 de oameni au participat ieri la un protest în Piață Victoriei.
Parlamentarii USR și șefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, au solicitat să se revină asupra deciziei.
În urma presiunilor publice, Ministrul Justiției a anunțat că va propune un prag de 9000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu. Premierul Nicolae Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu s-au repliat rapid și au transmis aproape simultan că vor susține propunerea specialiștilor din Justiție.
Amendamentul inițial susținut de parlamentarii coaliţiei ar fi fost primit de la conducerile PSD şi PNL, potrivit preşedintelui comisiei care a aprobat propunerea. Decizia cu privire la acesta ar fi fost luată duminică seară la o discuție informala la Vila Lac.
Cristian Niculescu-Țăgârlaș, preşedintele Comisiei Juridice din Senat: “Duminică seara am fost anunţat că s-au adoptat anumite decizii cu privire la modificarea Codului Penal. (…) M-au sunat de la partid. Aşa cum e normal să fiu informat. Luni am fost sunat şi contactat de către reprezentanţii forului de conducere din cadrul coaliţiei şi mi s-au pus la dispoziţie amendamentele. Ele au fost elaborate, comunicate luni membrilor Comisiei Juridice şi de la putere şi de la opoziţie. Toată lumea a avut toate aceste amendamente comunicate. Marţi a existat o primă discuţie pe amendamente cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, iar miercuri la ora 9 au fost adoptate amendamentele pe Codul Penal şi marţi au fost cele pe Codul de Procedură Penală”.
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan solicită liderilor din coaliție care și-au dat acordul pentru acest amendament să își asume public această decizie.
Mai mulți liberali consideră însă că pragul pentru abuz este un act de iresponsabilitate.
Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei şi fost preşedinte PNL, la Tema Zilei: “Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală a fost făcut pentru a pune în acord legile penale cu deciziile Curţii Constituţionale din ultimii 10 ani. Modificarea a fost şi o condiţie pentru ridicarea Mercanismului de Cooperare și Verificare şi reprezintă şi o solicitare a Comisiei Europene pentru accesarea următoarei tranşe din PNRR. Liderii coaliției și-au luat angajamentul să repare greșeala la Camera Deputaților, for decizional”.