Vineri 4 iulie 2025 | București 33˚C / Senin

Şapte persoane au decedat în incendiul de la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Din primele informații, focul ar fi pornit de la instalația electrică

1 octombrie 2021, 10:17

„La 9.45 s-au auzit primele ţipete, a ieşit o doamnă asistentă sau infirmieră şi a început să ţipe, opriţi oxigenul, că arde, apoi au ieşit mai multe doamne din spital, la fel împingeau tărgile cu pacienţi în curtea spitalului. Am sunat imediat la 112, le-am spus ce se întâmplă. Între timp a început să iasă un fum foarte negru şi dens, toată lumea era agitată, ţipau, s-au speriat”.

Era ora 9.48 când salvatorii au fost anunțați că iese fum din clădirea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Ardea Secția de Terapie Intensivă aflată la etajul 1 al clădirii. Cinci minute mai târziu a fost activat planul roșu de intervenție.

La ora 9.56 pompierii au ajuns în curtea spitalului. Asistentele și infirmierele începuseră deja să evacueze pacienții din clădire. Pe unii i-au dus pe brațe. Pe alții, salvatorii i-au scos direct pe ferestre.

Câțiva bolnavi au fost resuscitați chiar în curtea spitalului.

Peste 100 de persoane erau internate în spital când a izbucnit incendiul. Dintre acestea, 10 pacienți erau la Secția de Terapie Intensivă. 5 dintre ei nu au avut nicio șansă de scăpare. Iar doi au murit în timp ce erau transferați la alte spitale.

Pompierii au primit ajutor și de la colegii din județele învecinate. La intervenție au fost trimiși peste 100 de salvatori și zeci de autospeciale.

Incendiul a fost stins în aproximativ o oră. În urmă au rămas doar scrum și pereți înnegriți. Secția ATI a fost complet distrusă. Tot spitalul a fost evacuat, iar în curte a fost instalată o unitate mobilă pentru triajul pacienților.

Revoltate de ce s-a întâmplat, rudele pacienților s-au strâns în fața spitalului.

Cseke Attila, ministrul Sănătății: Transmit condoleanțe familiilor, evident, un eveniment nefericit, preocuparea noastră a fost de a mobiliza prin DSP toate resursele pentru a putea transfera pacienții. Se va face o verificare la sânge și se vor lua măsuri.

Președintele Klaus Iohannis se declară „îngrozit” de tragedia de la Constanța și susține că „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.

KLAUS IOHANNIS: Voi începe cu o informație tristă. Astăzi a avut loc o mare tragedie în România, într-un spital din Constanța. A fost un incendiu și, din păcate, au murit șapte pacienți. Vă rog frumos pe toți, împreună cu mine, să păstrăm un moment de reculegere!

Din primele informații, incendiul ar fi pornit de la instalația electrică, dar cauzele urmează să fie stabilite exact după încheierea cercetărilor. Spitalul în care s-a produs tragedia este în subordinea primăriei Constanța și e vechi de peste 60 de ani.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Pacienţii de la Spitalul de Boli Infecţioase au fost transferaţi la alte unităţi medicale din judeţ, în principal la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), Spitalul Militar şi Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare, toate având paturi cu oxigen, a anunţat medicul Rodica Tudoran de la UPU Constanţa, într-o conferinţă de presă.

Astfel, la UPU Constanţa au ajuns 43 de pacienţi, dintre care unul a decedat, şi trei cadre de intervenţie, la Spitalul Militar au ajuns 29 de pacienţi, dintre care unul a decedat în timpul transportului şi i s-au aplicat manevre de resuscitare fără rezultat favorabil în unitatea medicală, iar alţi 43 de pacienţi au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie.

ACTUALIZARE IGSU: Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu a cerut autorizaţia de securitate la incendiu, deşi avea obligaţie legală. Prim-adjunctul IGSU, Cristian Radu, a declarat, vineri, că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu a depus documentele necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, deşi conducerea unităţii a fost înştiinţată oficial încă din 2017 cu privire la această obligaţie. „Din documentele pe care le-am consultat până la acest moment, (…) obiectivul conţine mai multe clădiri care sunt vechi şi la momentul edificării nu se supuneau, potrivit legislaţiei, procesului de avizare-autorizare. De la acel moment, au fost edificate diferite lucrări care, de asemenea, până în anul 2004, nu s-a supus procesului de avizare-autorizare. (…) În perioada 2004-2007, s-au edificat o serie de lucrări printre care şi parte din acea instalaţie de detecţie şi semnalizare la incendii, dar şi alte lucrări (…) care atrăgeau această obligaţie. Astfel, noi am identificat că în anul 2007 exista un proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor care, din punctul de vedere al specificului acelor lucrări puse în operă, atrăgeau această obligaţie”, a explicat Cristian Radu, într-o conferinţă de presă.

ACTUALIZARE: Ministrul de Interne anunță că bilanțul deceselor este de fapt de 7 morți, nu de 9 cum se anunțase. Cinci pacienţi au murit în timpul incendiului, doi au decedat în spitalele în care au fost transferaţi.

ACTUALIZARE: Aparținătorii pacienţilor internaţi la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța pot afla informaţii despre rude şi cunoscuţi, la numărul de telefon 0742.031.540, pus la dispoziţie de ISU Dobrogea.

 

ACTUALIZARE: Președintele Klaus Iohannis se declară „îngrozit” de tragedia de la Constanța, unde a avut loc un incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase, și susține că „statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”, iar azi „este o zi neagră, de doliu pentru națiunea română”.

ACTUALIZARE: Rudele victimelor incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța sunt revoltate: “De ce e atâta incompetență, nepăsare? Nimănui nu îi pasă! E posibil așa ceva? Să moară oamenii arși ca șobolanii?”

ACTUALIZARE: În februarie au fost făcute verificări la toate unităţile medicale, în special la cele care asigurau suport Covid , în urma cărora au fost constatate nereguli tehnice şi organizatorice. Au fost aplicate sancţiuni, potrivit ISU Constanţa. Spitalul funcționează conform normelor la data dării în exploatare (…) Spitalul s-a angajat că va rezolva toate neregulile până la finalul anului, noi nu am mai verificat (…) Când am ajuns aici era oprită instalația de oxigen, a mai declarat şeful ISU Dobrogea.

“Totul funcționa conform legii, toate defecțiunile au fost remediate. S-a întâmplat un necaz. Toate actele sunt în regulă, nu era nimic în neregulă. Aveam toate autorizațiile (…) Rețeaua a fost verificată., nu era nimic în funcțiune în afară de aparatura medicală” a declarat managerul spitalului de la Constanţa.

ACTUALIZARE: Ministrul interimar al Sănătăţii Cseke Attila: Preocuparea ministerului a fost aceea de a mobiliza toate resursele sistemului pentru a putea transfera pacienţii. În acest moment, transferul a fost efectuat (…) Cauza incendiului va fi stabilită de specialişti. Pot fi diverse cauze. Secretarul de Stat Raed Arafat este în drum spre Constanţa pentru a coordona activitatea de acolo. Partea de verificare a instalaşiei electrice ţine de ISU, să lăsăm specialiștii de la ISU să stabilească cauzele.

ACTUALIZARE: Nouă dintre cei 10 pacienți care erau internați la Secția de Terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța au murit în incendiu.

ACTUALIZARE: Incendiul a fost lichidat la ora 10:55.

ACTUALIZARE: Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului, pentru a se asigura că operațiunile se desfășoară fără probleme, a anunțat Guvernul. O celulă de criză a fost activată la nivelul MAI.

ACTUALIZARE: Din primele informaţii, în spital se aflau aproximativ 113 pacienţi, care au fost evacuaţi. Din păcate, există victime decedate, a declarat pentru TVR, purtătorul de cuvânt al ISU Constanţa. Pacienţii evacuaţi vor fi mutaţi la spitalele activate prin planul alb. La faţa locului a fost instalat şi un spital mobil.

ACTUALIZARE: Din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, dintre care 10 persoane în ATI.

Toți pacienții vor fi transferați  la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.
La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.
În acest moment,  echipele  sunt în misiunea de intervenție.
ACTUALIZARE: Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a precizat că opt pacienţi ai spitalului au fost duşi la Spitalul Militar, circa 40 se află la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Constanţa, care are pregătită şi Secţia ATI, iar ale 40 de locuri cu oxigen sunt disponibile la Spitalul de Pneumologie şi alte două la Secţia ATI a Spitalului Mangalia.

ACTUALIZARE: Surse judiciare spun că ar exista victime. Echipaje de la ISU Călăraşi şi ISU Ialomiţa, trimise la Constanţa pentru a ajuta la stingerea incendiului care a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase. „În sprijinul forţelor de intervenţie de la faţa locului vor fi trimise de la ISU Călăraşi – 7 ambulanţe SMURD şi o autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU Ialomiţa se deplasează o ambulanţă SMURD şi o autospecială pentru transport victime multiple”, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Focul se manifestă la secția de Terapie Intensivă. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

A fost activat și Planul Alb.

 


 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă