Săptămâna de muncă de 4 zile adoptată de peste 200 de companii din Marea Britanie

Mai mult de 200 de companii din Marea Britanie au trecut permanent la săptămâna de muncă de patru zile, fără a opera reduceri salariale, bifând astfel ultima bornă a unei campanii care îşi propune să schimbe modul în care britanicii muncesc, transmite luni DPA.
Companii din domenii variate, de la agenţii de publicitate la firme IT şi de consultanţă şi până la sectorul de caritate au adoptat această modificare a programului de lucru de care beneficiază mai mult de 5.000 de persoane.
Joe Ryle, directorul de campanie al Fundaţiei 4 Day Week susţine că săptămâna de lucru de cinci zile „a fost inventată acum 100 de ani şi nu mai este adecvată scopului”. În schimb, organizaţia sa militează pentru trecerea la săptămâna de muncă de patru zile cu aceleaşi salarii şi beneficii ca şi pentru cei care lucrează în cinci din cele şapte zile ale săptămânii.
„Aşa cum au demonstrat deja sute de companii britanice şi un consiliu local, o săptămână de muncă de patru zile fără pierderi salariale poate reprezenta un câştig atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori. Oamenii vor dispune de 50% mai mult timp liber. O săptămână de muncă de patru zile le oferă oamenilor libertatea de a trăi mai fericiţi”, a subliniat el.
Acest reper semnalează o popularitate în creştere pentru modelele de muncă mai puţin stricte, într-un moment în care marile corporaţii îşi obligă angajaţii să se întoarcă la birou cu normă întreagă.
Banca americană de investiţii JP Morgan şi compania Amazon le-au impus angajaţilor să vină la locul de muncă în fiecare zi, în pofida faptului că în ultimii cinci ani au permis şi munca de la distanţă în contextul pandemiei Covid-19.
Mai mult decât atât, fostul CEO al Asda şi al Marks & Spencer, Lord Stuart Rose, declara la începutul lui ianuarie că munca de la distanţă nu este „muncă adevărată”.
De cealaltă parte, campania Fundaţiei 4 Day Week are drept obiectiv promovarea stării de bine a angajaţilor în detrimentul orelor petrecute la locul de muncă.
Treizeci de firme de publicitate şi de relaţii media din Marea Britanie au trecut la săptămâna de muncă de 4 zile, decizie luată şi de 29 de organizaţiile caritabile, ONG-uri şi agenţii de asistenţă socială.
Un număr de 24 de firme IT au luat aceaşi măsură în beneficul angajaţilor, la fel ca şi 22 de companii din domeniul consultanţei de afaceri şi din sectorul de management.
Conform unui nou sondaj realizat de Spark Market Research, 78% dintre britanicii între 18 şi 34 de ani sunt de părere că săptămâna de muncă de patru zile va deveni normă în următorii cinci ani, iar 65% susţin că nu doresc o revenire la programul strict de birou.
Directorul Spark Market Research, Lynsey Carolan, susţine că tinerii între 18 şi 34 de ani, care reprezintă principala forţă de muncă pentru următorii 50 de ani, fac cunoscut faptul că nu doresc revenirea la modelele de muncă vechi.
„Acest grup mai susţine că sănătatea mintală şi starea de bine generală reprezintă principalele lor priorităţi, aşa că o săptămână de lucru de patru zile reprezintă un beneficiu semnificativ şi le permite o creştere a calităţii generale a vieţii”, a subliniat el.
sursa Agerpres