Şantiere în şcolile din Bucureşti, la început de an școlar. Soluţii de relocare s-au găsit, dar nu mereu pe placul părinţilor

6 septembrie 2024, 18:38 (actualizat 7 septembrie 2024, 09:25)

Şcoala începe în praf și moloz sau la mulţi kilometri distanţă de casă. Multe clădiri sunt în șantier pentru consolidare, reabilitare și modernizare, aşa că fie nu îi pot primi pe copii, fie reparațiile vor continua în paralel cu orele de curs. 900 de şcoli din toată țara au fost relocate. Capitala are o situaţie și mai complicată, pentru că în multe cartiere școlile sunt supraaglomerate. 42 de clădiri din trei sectoare sunt în plin şantier. Soluţii de relocare s-au găsit, dar nu mereu pe placul părinţilor.

În Sectorul 4 al Capitalei, Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti a intrat în reparaţii capitale. Elevii au fost relocaţi la 11 kilometri distanţă, ceea ce înseamnă aproximativ o jumătate de oră de mers în plus cu mijloacele de transport în comun. 18 luni e termenul prevăzut de finalizare a șantierului.

Diana Dumitrascu, jurnalist TVR: La internatul Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti din Capitală, la primul etaj funcţiona cantina, iar sus erau dormitoarele. Cu atât mai complicată a fost relocarea acestor elevi cu cât în viitorul spaţiu în care aceştia urmează să înveţe trebuiau asigurate facilităţi de masă şi de cazare pentru elevii care solicitau acest lucru.

12 şcoli şi grădiniţe din Sectorul 4 sunt și ele în şantier. Pentru alte şase au fost obţinute finanţări nerambursabile şi urmează să intre în reparaţii în timpul anului şcolar.

În Sectorul 6, trei grădiniţe şi trei şcoli sunt în curs de reabilitare, iar alte 16 urmează să fie închise pentru consolidare. Copiii vor învăţa fie în alte spaţii, fie în unităţi modulare, adică în containere.

În Sectorul 3, lista unităţilor de învăţământ care nu îi pot primi pe elevi pe 9 septembrie din cauza șantierelor parţiale sau totale cuprinde 24 de şcoli şi grădiniţe.

Sectoarele 1, 2 şi 5 nu au răspuns solicitării privind situaţia unităţilor de învăţământ care rămân în reabilitare la începutul anului şcolar.

Diana Dumitraşcu, jurnalist TVR: La nivelul Bucureştiului, în toate şcolile în care se desfăşoară lucrări ample de consolidare, modernizare şi reabilitare, variantele oferite părinţilor şi elevilor au fost puţine. Cei mai mulţi dintre copii au fost relocaţi în alte unităţi de învăţământ, alţii au fost trimişi să înveţe în aceleaşi şcoli, dar în alte corpuri, unele dintre ele deja reabilitate. Iar alţi copii vor fi nevoiţi să înveţe în zgomotul construcţiilor, asta pentru că se va lucra pe tronsoane în acele unităţi de învăţământ.

În toată ţara, 900 de şcoli care au fost relocate. Între timp, rămâne şi problema cursurilor în trei schimburi. 19 şcoli sunt în această situaţie.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Realist avem două soluții în momentul de față, trei, să zicem. Una este construcţia de noi clădiri. Soluţia de redesenare a circumscripţiei şcolare sau a treia soluţie, cea de constituire a unui consorţiu şcolar. Mai multe şcoli din vecinătate pun spaţiile la comun.

De anul viitor, legea interzice învăţământul în trei schimburi.

Siguranța în școli, provocare pentru autorități

Polițiștii și jandarmii din Ilfov și din București pregătesc începerea unui nou an școlar. Consumul de droguri din apropierea școlilor, paza inadecvată a unor unități de învățământ și permanenta luptă de a convinge responsabilii din educație să anunțe prompt situațiile ilegale sunt principalele probleme cu care se pot confrunta oamenii legii.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite