Sâmbătă și duminică se desfășoară primul referendum la inițiativa cetățenilor: referendumul pentru redefinirea familiei
Pentru referendumul din acest weekend au fost tipărite puţin peste 21 de milioane de buletine de vot.
S-au pregătit aproape 100 de mii de ştampile cu menţiunea VOTAT şi peste 19 milioane de timbre autocolante.
La nivelul întregii ţări au fost organizate peste 18.600 de secţii de votare. Acestea vor fi deschise atât pe 6, cât şi pe 7 octombrie, de la ora 07.00 la ora 21.00.
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de aproape 19 milioane.
Condiţia pentru validarea referendumului este o prezenţă de cel puţin 30% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.
Pentru ca rezultatul votului să fie valid, e nevoie ca un sfert dintre cetăţenii cu drept de vot să fie de acord cu modificarea Constituţiei.
O prezenţă de 30% înseamnă aproape 5.700.000 de persoane.
Pot participa la referendum toţi cetăţenii români care au deja 18 ani sau care împlinesc această vârstă în ziua în care merg la vot. Serviciile pentru evidenţa persoanelor vor lucra cu publicul atât sâmbătă, cât şi duminică, între orele 07.00 şi 21.00, pentru cei care nu au acte de identitate valabile.
Referendumul pentru redefinirea familiei din 6 şi 7 octombrie are la bază iniţiativă cetăţenească a Coaliţiei pentru Familie, prima de după 1989.
Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în mai, anul trecut. După un an de zile, în septembrie 2018, Senatul a votat, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a legii fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.