Salvamontiștii din Maramureș, mereu în alertă. De ei depind viețile celor rătăciți pe munte
Cu peste 120 de misiuni într-o singură lună, salvamontiștii din Maramureș sunt pe munte aproape nonstop. Programul de 8 ore pe zi li se pare o glumă. Știu când pleacă în misiune, dar nu știu când se întorc. Iar de pregătirea lor depind viețile celor rătăciți pe munte, aflați în dificultate. Munții Maramureșului sunt printre cei mai abrupți, cu trasee extrem de periculoase.
De o sută de ori au răspuns în ianuarie apelurilor din zonele schiabile ale Maramureșului. Și alte 20 de chemări au venit de la tineri ucraineni fugiți din calea războiului. Salvamontiștii pornesc de fiecare dată, zi sau noapte, prin zăpadă pe cele șapte culmi de la granița de nord a țării.
DAN BENGA – şef Salvamont Maramureş: Sunt locuri extrem de periculoase așa că la fiecare culme poți să ajungi pornind de jos, de la bază, fapt care îngreunează și prelungește misiunile de salvare.
Ștefan Bolog este unul dintre veteranii salvamontului maramureșan. De 40 de ani, pornește pe munte la fiecare apel, iar fiul său îi calcă pe urme.
ŞTEFAN BOLOG – şef Formaţie Salvamont Cavnic: L-am învățat și pe fiul meu să schieze, stând pe lângă mine. A început să mă ajute, a început să îi placă. Am ajuns să îi fiu și tată și coleg și șeful lui.
PATRIC BOLOG – salvamontist: E ciudat la început, dar după aceea devine obișnuință. Nu am scuză că nu pot să mă duc la intervenții.
Recuperarea de pe munte implică și multă emoție. Fiecare minut până când salvatorii ajung la victime poate face diferența între viață și moarte.
DAN BENGA – şef Salvamont Maramureş: Înainte de Crăciun am avut o acțiune în care l-am scos pe un uncrainean care era de 9 zile pe munte. Când l-am predat la ambulanță avea 29 de grade temperatura corpului, cu pierdere de conștiență. Astăzi omul acela trăiește.
IULIA STAN – purtător de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei: Anul trecut am avut un număr de 70 de astfel de misiuni în care au fost salvați 150 de cetățeni ucraineni. Terenul în zonă e foarte periculos. O altitudine de 1.937 de metri, un teren accidentat, greu accesibil, cu stânci.
Conform normelor la Salvamont Maramureș ar trebui să fie 36 de salvatori angajați. Sunt însă doar jumătate. Restul – voluntari care parcurg procedura de atestare. Și, de multe ori, din 1.000 de aspiranți, 10-12 oameni devin salvatori montani.
Salvamont Maramureș funcționează în subordinea Consiliului Județean care îi asigură finanțarea.
GABRIEL ZETEA – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş: Județul Maramureș alocă cam 1 milion de euro pe an pentru plata salariilor salvatorilor, salarii care nu sunt mari și bani pentru investiții.
Salvamont Maramureș a fost inființat în urmă cu șapte ani și a avut până acum aproape 1.700 de intervenții, toate încheiate cu succes.