Potrivit sondajelor făcute la ieșirea de la urne, Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare

17 martie 2024, 09:23 (actualizat 17 martie 2024, 21:18)

Sondajele la ieșirea de la urne arată că Vladimir Putin a obținut o majoritate uriașă la alegerile prezidențiale din Rusia, care nu aveau decât un singur rezultat posibil. Putin a candidat împotriva a trei candidați din partea unor partide care nu i-au criticat guvernarea și nici invazia din Ucraina. „Amiază împotriva lui Putin” a marcat ultima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia. Sute de oameni au răspuns apelului lansat de soția lui Aleksei Navalnîi și au participat la acest protest inedit, prin care au aglomerat secțiile de votare, pentru a-i spune „NU” liderului de la Kremlin. Au fost cozi în centrele de vot din Federație, în orașe mari precum Moscova, Sankt Petersburg sau Ekaterinburg, unde forțele de ordine au luat măsuri draconice de securitate.

Potrivit sondajelor exit poll, citate de agențiile internaționale de presă, Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia cu peste 87% din voturi. Reuters transmite că primele rezultate oficiale arată că Putin a obținut 87,97% din voturi.

Potrivit corespondentului TVR la Moscova, Liviu Iurea, procentul de aproximativ 87 la sută este mai mare decât cel al sondajelor realizate înainte alegerilor, care îl dădeau câștigător pe Putin cu un procent de aproximativ 80-82%.

Cozi la secțiile de votare și măsuri de securitate sporite, în ultima zi a alegerilor

Cozi aproape la toate secțiile de votare, exact la ora prânzului, când oamenii au fost chemați să se manifeste într-un fel sau altul că nu sunt de acord ca Vladimir Putin să mai rămână la Kremlin. Oamenii erau tăcuți, într-un fel consolați că mare lucru nu pot schimba.

Este o atmosferă tristă. Eu realizez foarte bine că este imposibil să se schimbe ceva. Cu toate acestea, cred că este de datoria mea să vin aici şi să votez şi să fac măcar ceva ce îmi stă în putere. Dacă am sta acasă, am fi în totalitate la cheremul actualei puteri.”

Am un sentiment de tristeţe, mâhnire şi condamnare. Cred totuşi că stă doar în puterea noastră să schimbăm ceva în viitor.”

Pot să nu spun nimic? Eu doar sper că va fi mai bine…

Este o zi minunată, aş putea spune chiar că este sărbătoare. Cu toate acestea nu toată lumea este bucuroasă.

Reporter: De ce?

Pentru că nu prea am avut pe cine să alegem…”

Accesul în secțiile de votare a fost mai anevoios. La intrare, verificările erau minuțioase, ca nu cumva cineva să mai aducă vopsea sau substanțe inflamabile și să perturbe procesul de vot așa cum s-a întâmplat zilele trecute.

Liviu Iurea, corespondent TVR la Moscova: „Pentru orice eventualitate forțele de ordine s-au pregătit pentru eventuale acțiuni de protest neautorizate. La fiecare intersecție, în apropierea secțiilor de votare, sunt echipaje ale poliției, chiar dube pentru arestări în caz că situația ar putea scăpa de sub control.”

Nu au fost înregistrate incidente majore mai ales că autoritățile au descurajat la maxim orice acțiune anti-regim. Protagoniștii incidentelor de zilele trecute au fost arestați și deja li s-au întocmit dosare penale.

ACTUALIZARE Un soldat înarmat, filmat în timp ce verifică modul în care se votează într-o secție din Rusia, postare virală pe Twitter:

ACTUALIZARE Coadă la secția de votare de la Ambasada Rusiei din Berlin:

ACTUALIZARE Liviu Iurea transmite din fața unei secții de votare din centrul Moscovei, unde votează elita orașului: A venit unul dintre cei mai cunsocuți oligarhi din Rusia, s-a oprit în dreptul meu și m-a întrebat dacă monitorizez, i-am zis că nu, mă pregătesc să intru în direct. Deci a venit lume bună și nu cred că neapărat în semn de protest față de politica lui Vladimir Putin. N-au fost înregistrate arestări sau incidente majore,

ACTUALIZARE Un bărbat a aruncat două bombe incendiare în curtea ambasadei ruse din Chişinău.

ACTUALIZARE A fost ceva coadă la ora prânzului, a transmis Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova. Însă e posibil ca să se fi format și din cauza sporirii măsurilor de securitate, toată lumea trebuie să treacă prin niște porți detectoare de metal, e controlată în genți. Protestul a fost mai mult unul individual, pentru că dacă te exprimi public, riști să fii arestat de poliție.

ACTUALIZARE Echipa lui Navalnîi anunţă că sute de oameni au participat la proteste împotriva realegerii lui Putin

ACTUALIZARE Rata de participare fizică la alegerile prezidenţiale din Rusia a depăşit 60%, când mai rămân circa 10 ore până la închiderea ultimelor secţii de vot, a informat duminica aceasta Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei, transmite EFE. La 10:15, ora Moscovei (07:15 GMT), prezenţa la vot a fost de 61,09 la sută, potrivit datelor publicate pe site-ul CEC.

ACTUALIZARE Autorităţile aviatice ruse au ridicat restricţiile impuse duminică asupra operaţiunilor de la trei aeroporturi din Moscova pentru a asigura siguranţa zborurilor, în urma doborârii a cinci drone ucrainene în apropierea capitalei Rusiei, informează EFE. Măsurile, care au fost în vigoare timp de două ore, au afectat aeroporturile din Domodedovo, unul dintre cele mai mari din Moscova, Vnukovo şi Jukovski.

ACTUALIZARE Opoziția din exil a chemat lumea să vină la secțiile de votare la ora prânzului, ca să arate un fel de protest față de Vladimir Putin, a transmis de la Moscova corespondentul TVR, Liviu Iurea.

Având în vedere diferența de fus orar dintre diferitele orașe al Federației Ruse, în unele s-au format deja cozi la secțiile de votare, însă autoritățile au recurs la o stratagemă: au început să explice că aceste cozi s-au format mai mult pentru că s-au dublat sistemele de securitate, deci până când oameni intră la secțiile de votare, e nevoie de un control mai amănunțit, ca nu cumva să se repete incidentele din primele două zile, când lumea a reușit să arunce vopsea în urne sau să incendieze cabinele de vot. La Moscova încă nu este ora prânzului.

Dmitri Medvedev a făcut un apel și a spus că această prezență de la ora prânzului ar trebui să fie interpretată de organele de anchetă și de ordine și ca o complicitate la trădare, că fac jocul acelor puteri străine, ale opoziției din exil, cu aceste îndemnuri de protest menite să destabilizeze situația. Ne putem aștepta ca oamenii care vin la orele prânzului să fie cu mult mai discreți pentru că sigur vor fi filmați de poliție și de agenți sub acoperire, ca după aceea să fie interogați.

În Rusia se desfăşoară duminică a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale, la care au participat deja peste jumătate din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot, informează EFE.

În această ţară cu 11 fusuri orare, secţiile de vot s-au deschis sâmbătă la orele 20:00 GMT în peninsula Kamceatka şi se vor închide duminică la orele 18:00 GMT în exclava baltică Kaliningrad, după care se vor cunoaşte primele rezultate oficiale preliminare.

După cum a informat Comisia Electorală Centrală (CEC), vineri şi sâmbătă şi-au exercitat dreptul de vot peste 50% dintre alegători, în timp ce 2,6 milioane au făcut-o anticipat, mulţi dintre ei fiind soldaţi şi locuitori ai diverselor regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia.

Primele 24 de ore de vot au fost marcate de circa 20 de incidente precum aruncarea de cocteiluri Molotov în direcţia secţiilor de votare şi stropirea cu cerneală şi vopsea a urnelor, ceea ce a dus la invalidarea câtorva sute de buletine de vot.

CEC şi-a exprimat satisfacţia că nici aceste incidente, nici atacurile cibernetice „fără precedent” şi nici incursiunile la graniţă atribuite de autorităţile ruse forţelor armate ucrainene, care au făcut mai mulţi morţi, nu i-au împiedicat pe ruşi să se prezinte în masă la vot pentru cel de-al optulea scrutin prezidenţial din istoria acestei ţări începând din 1991.

Cu toate că sociologii recunosc că nu se aşteptau la o prezenţă atât de mare, opoziţia bănuieşte că autorităţile au recurs la ameninţări de ordin administrativ pentru a-i obliga să voteze pe angajaţii din sectorul public, acest ”coş electoral” al candidatului Kremlinului, preşedintele în exerciţiu Vladimir Putin.

În timp ce CEC şi ombudsmanul Rusiei au negat existenţa neregulilor, observatorii independenţi au raportat mai multe cazuri de manipulare electorală.

Putin, care are o intenţie de vot de peste 80%, potrivit sondajelor oficiale, ar putea obţine cea mai mare victorie electorală de la venirea sa la putere în 2000.

Cei trei rivali ai săi, fără nicio anvergură, sunt reprezentantul Partidului Oameni Noi, Vladislav Davankov, comunistul Nikolai Haritonov, ambii creditaţi cu circa 6% din intenţiile de vot, şi ultranaţionalistul Leonid Sluţki, care se bucură de o susţinere de aproximativ 5%.

Între timp, în ciuda avertismentului Procuraturii, opoziţia îşi menţine apelul numit „Amiază fără Putin”, care constă în a merge duminică la uşile secţiilor de votare la orele locale 12:00 pentru a-şi arăta respingerea faţă de şeful de la Kremlin, acţiune care a fost susţinută înainte de moartea sa de liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, iar acum de văduva acestuia, Iulia.

Circa 4,5 milioane de alegători pot vota în zonele ocupate de armata rusă în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie).

Ucraina a calificat alegerile din aceste regiuni ocupate, care alcătuiesc o cincime din teritoriul ucrainean, o „farsă”, vot care a fost condamnat şi de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite