Rusia confirmă că i-a acordat azil lui Bashar al Assad, fugit din Siria. Familia lui era deja la Moscova
Rușii confirmă că i-au acordat azil dictatorului Bashar al Assad, fugit din Siria după ce grupările rebele au intrat în Damasc. Familia lui Assad era la Moscova încă de acum o săptămână, în contextul în care căderea regimului era iminentă.
Principala formațiune islamistă care conduce coaliția anti-Assad dă asigurări că viața va reveni la normal și toți deținuții politici vor fi eliberați.
În cursul după amiezii, va avea loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU, cu ușile închise, pentru analizarea situației din Siria.

Surse de la Kremlin confirmă că Bashar al Asad împreună cu familia a primit azil în Rusia din considerente umanitare. Cel mai probabil, fostul lider de la Damasc va dispărea din peisajul mediatic o vreme.
Moscova mai are de rezolvat în Siria o chestiune majoră: soarta pe viitor a celor două baze militare: din Latakya și Tartus.
La Damasc, restricțiile de circulație au fost ridicate. Teoretic. Practic, orașul e pustiu: totul e închis, iar oamenii se tem să iasă din casă.

Steagul opoziţiei siriene, arborat pe Ambasada Siriei de la Moscova
Luni în zori s-au auzit focuri de armă. Rebelii islamiști care au preluat puterea după fuga lui Bashar Al Assad cer oamenilor care au arme, inclusiv grupărilor rivale, să evite orice incidente și să permită reluarea cursului normal al vieții.
Statele Unite atrag atenția că unele dintre grupările rebele care l-au înlăturat pe Assad au un istoric sumbru, terorist. Dar administrația americană promite că nu va permite Grupării Stat Islamic să profite de vidul de putere pentru a-și găsi refugiu în Siria.

Joe Biden: Căderea regimului Assad reprezintă o ‘oportunitate istorică’ pentru sirieni
Joe Biden: „Misiunea noastră împotriva ISIS va fi menținută, inclusiv securitatea centrelor de detenție în care luptătorii ISIS sunt ținuți prizonieri. Suntem conștienți de faptul că ISIS va încerca să profite de orice vid pentru a-și restabili capacitățile și pentru a-și crea un refugiu sigur. Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple.”
După o domnie de 50 de ani, în Siria a luat sfârșit era Assad – perioadă marcată de persecuții și măsuri dictatoriale împotriva opozanților regimului, dar și de lipsuri economice, atât în vremea lui Hafez al Assad, cât și după, când puterea a fost preluată de fiul lui, Bashar.
Unii experți spun însă că socialismul arab din Siria a ținut sub control orice derapaje islamiste. Iar ce va urma, nimeni nu știe.
Palatul lui Assad în Damasc a fost luat cu asalt de sirieni. De bucurie că dictatorul a fugit, oamenii au pătruns în palat, și-au făcut selfi-uri și au luat tot ce le-a căzut în mână.