Rusia ar folosi boți Telegram pentru a controla dronele care atacă Ucraina

Noul algoritm de control a fost dezvăluit într-o notă ascunsă în interiorul uneia dintre dronele rusești, posibil lăsată în urmă de un „inginer rus înțelegător”, potrivit Economist.
O notă secretă dezvăluie că Rusia folosește roboți Telegram pentru a controla dronele care atacă Ucraina, relatează Economist
Rusia și-a sporit producția de drone pentru a lansa atacuri din ce în ce mai mari împotriva orașelor și infrastructurii ucrainene. Noaptea de 26 mai a marcat cel mai amplu atac cu drone din războiul la scară largă, care ar fi implicat 355 de drone de atac de tip Shahed și momeli.
Noile metode de control, care se bazează pe inteligența artificială și pe propriile rețele de internet ale Ucrainei, reprezintă o provocare pentru apărarea ucraineană, deoarece fac dronele rusești mai rezistente la bruiajul GPS, a raportat The Economist.
Cele mai recente modele Shahed par, de asemenea, să utilizeze motoare cu reacție și accesorii pentru sateliții Starlink, a transmis Kyiv Independent la începutul acestei luni.
Vorbind pentru The Economist, expertul ucrainean în aviație Kostiantin Krivolap a pus la îndoială planurile Rusiei de a lansa 1 000 de drone pe zi, dar a recunoscut că capacitățile de producție ale Moscovei vor „crește semnificativ”.
Rusia a desfășurat Shaheds de producție iraniană și copii ale acestora produse pe plan intern, Gerans, pentru a copleși apărarea aeriană ucraineană în atacuri masive în roi, permițând rachete balistice și de croazieră mai distructive să se strecoare printre ele.
Forțele Moscovei par să utilizeze deja cea de-a șasea modificare a dronelor Shahed, folosind învățarea automată pentru a-și lovi țintele, potrivit Economist. Cu toate acestea, apărarea aeriană ucraineană este încă capabilă să intercepteze 95% din dronele lansate de Rusia, a declarat un înalt oficial ucrainean pentru publicația respectivă.
Scutul aerian al Ucrainei este din ce în ce mai subțire, deoarece proviziile occidentale de apărare aeriană sunt pe sfârșite. O sursă confidențială a declarat pentru Le Monde că Ucraina a rămas fără muniție pentru cele două baterii de apărare aeriană SAMP/T, în timp ce sistemele antiaeriene cu rază scurtă Crotale nu au mai primit rachete noi de un an și jumătate.
Rămâne neclar câte interceptoare Patriot proiectate de SUA, care sunt esențiale în interceptarea rachetelor balistice rusești, au mai rămas în stocurile Ucrainei, deoarece administrația Trump nu a aprobat încă niciun nou pachet de ajutor militar.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a declarat la începutul acestei luni că SUA colaborează cu partenerii NATO pentru a localiza sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina.
Într-un interviu acordat CBS News la 13 aprilie, președintele Volodymyr Zelensky a declarat că Ucraina este pregătită să cumpere 10 sisteme Patriot fabricate în SUA pentru 15 miliarde de dolari. În ciuda apelurilor Kievului, președintele american Donald Trump a respins cererea, acuzându-l pe Zelensky că „caută întotdeauna să achiziționeze rachete” și învinuind în mod fals Ucraina pentru provocarea războiului.